5 stappen voor ouders na een studie-stop - studiekeuze tips voor ouders

Op het moment dat je door krijgt dat je kind niet op de juiste plek zit in zijn/haar studie, schieten er talloze vragen door je heen: Komt het nog wel goed met de toekomst van mijn kind? Wat moet hij/zij nu gaan doen de rest van dit jaar? Hoe leg ik dit uit aan mijn omgeving? Een gevoel van onmacht steekt vaak de kop op. Om hier uit te komen, helpen de volgende 5 stappen.

Mijn kind wil Stoppen met zijn/haar studie. Wat nu?

5 stappen om je kind te ondersteunen en opnieuw perspectief te zien.

Op het moment dat je door krijgt dat je kind niet op de juiste plek zit in zijn/haar studie, schieten er talloze vragen door je heen: Komt het nog wel goed met de toekomst van mijn kind? Wat moet hij/zij nu gaan doen de rest van dit jaar? Hoe leg ik dit uit aan mijn omgeving? Een gevoel van onmacht steekt vaak de kop op. Om hier uit te komen, helpen de volgende 5 stappen:

Stap 1: Laat toe dat het nu niet gelukt is...

Het voelt wellicht als falen, zowel voor je kind als voor jou. Maak echter even pas op de plaats en erken het gevoel van teleurstelling. Dan kun je ook zien dat een gevoel van mislukking je kind in passiviteit houdt. Misschien weet je kind al een tijdje dat hij/zij wilde stoppen en heeft dit pas laat tegen jou verteld. Wees hier mild over; het gevoel van schuld en schaamte kan ervoor hebben gezorgd dat je kind dit lang verborgen heeft gehouden.

Stap 2: Wees transparant over je verwachtingen.

Als ouder ben je begaan met je kind en wil je natuurlijk het beste voor hem/haar. Hierdoor koester je bewust en onbewust verwachtingen. Praat hier over! Verwachtingen hebben maar deze niet uitspreken, wordt door je kind toch wel gevoeld. Door er over te praten, is het makkelijker voor zowel jou als je kind om er mee om te gaan en verwachtingen aan beide kanten bij te stellen.

 foto: Jan Willem Groen

foto: Jan Willem Groen

Stap 3: Krijg inzicht in de oorzaken.

Kijk terug op de eerder gemaakte studiekeuze: Hoe is dat proces van kiezen verlopen? Welke omstandigheden waren er tijdens het studeren?  Wat speelde er de afgelopen maanden allemaal in het leven van je kind? Door deze vragen te beantwoorden krijg je samen meer inzicht in wat maakte dat je kind niet op de goede plek zat en wordt de ‘mislukking’ meer een leerervaring.

Stap 4: Laat los dat je dit als ouder in je eentje moet oplossen!

Als ouder blijf je je vaak zelf verantwoordelijk voelen. Maar misschien kan je kind er juist met anderen meer neutraal over praten. Welke andere volwassenen (buiten het gezin) kunnen een helpende rol vervullen? Een vriend(in) van de familie waar je kind mee op kan schieten, een oom of tante, andere gestopte studenten of een studiekeuzeprofessional? En zoek zelf ook andere ouders op van wie het kind gestopt is met studeren.

Stap 5: Omarm de beslissing om te stoppen volledig en zie de mogelijkheden die dit biedt.

Stoppen zal hoe dan ook betekenen dat je kind gelukkiger is zónder dan mét die studie. De komende maanden is je kind vrij van dingen doen die hij/zij echt niet leuk vond. Dit geeft mogelijkheden om te gaan ontdekken wat je kind echt leuk vindt. Hoe fijn is het om je  vrij te voelen na een periode van ‘opgesloten zitten in een studie’!? Deze tijd gaan benutten om juist weer perspectief te gaan zien, kan heel motiverend werken. Je kind heeft nu de kans wél op het pad te stappen waar hij/zij gelukkig van wordt.


Wat kan Breekjaar hierin betekenen?

Bovenstaande stappen kunnen jou als ouder helpen in het proces na het stoppen van een studie. Tegelijkertijd is je rol als ouder begrensd.

Breekjaar biedt daarin de uitkomst: een inspirerend tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin door middel van coaching, workshops, (maatschappelijk) ondernemerschap en de wereld ontdekken, jouw dochter of zoon op zoek gaat naar een eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik” “Wat kan ik” en “Wat wil ik”.

 foto: Jan Willem Groen

foto: Jan Willem Groen

                                                                                   In september start er weer een Breekjaar  Jaarprogramma . 

Nieuwsgierig? Kom naar een Breekdag! Jouw dochter of zoon krijgt de kans om aan de sfeer van Breekjaar te proeven op deze dag, een soort open dag. Meer info vind je hier>> 

In contact komen met ouders van (oud)-deelnemers aan ons programma? Dat kan! Stuur een mailtje aan post@breekjaar.nl en we brengen je in contact.