Breekjaar - Jaarprogramma

Het Jaarprogramma bij Breekjaar houdt grotendeels in: een tussenjaar vol persoonlijke ontwikkeling, coaching, studiekeuze en buitenland. Om te worden wie je bent. 

Het BREEKJAAR Jaarprogramma (SEPT - juni)

Breekjaar is het meest complete tussenjaar van Nederland. Van september 2018 tot en met juni 2019 (met een staartje in september-november 2019) ga je met een groep van ongeveer 30 leeftijdgenoten aan de slag met een intensief programma waarin je ervaart wat jij nou eigenlijk echt wilt en hoe je slimme (toekomst)keuzes kunt maken.

Door middel van persoonlijke ontwikkeling, het aanleren van life-, study- en professional skills, creatieve uitdagingen, het proeven aan studies, loopbaanoriëntatie en (maatschappelijk) ondernemerschap, ontdek jij wat je leuk vindt en waar je goed in bent, zodat je uiteindelijk een loopbaan- of studiekeuze kan maken. In dit jaarprogramma ga je ook 6 weken op reis! Bovendien krijg je persoonlijke begeleiding door een coach die je gedurende het programma bijstaat, uitdaagt en inspireert om het beste uit jezelf te halen.

 


Data van aankomende Breekochtend: (kennismakingsochtend)

  • Zaterdag 25 november 2017 in Amsterdam
     
  • Zaterdag 2 december 2017 in Eindhoven
     
  • Zaterdag 16 december 2017 in Amsterdam
     
  • Zaterdag 30 december 2017 in Eindhoven

Op een Breekochtend kun je ervaren hoe Breekjaar in zijn werk gaat. Je ontmoet coaches en oud-Breekers - en er is ruimte voor al je vragen.

Voor wie is Breekjaar: Breekjaar is voor alle jongeren tussen 16 en 24, ongeacht je vooropleiding. 

Jij: denkt na over een tussenjaar, bent gestopt met je school/studie of weet even niet goed wat je wilt.

Wanneer: september 2017 t/m juni 2018 (plus 3 zaterdagen in het najaar van 2018).

Waar: Breekjaar heeft 3 locaties: Utrecht & Amsterdam, Eindhoven.

Kosten: Lees hier wat Breekjaar kost en hoe je dit haalbaar kunt maken. 


Hoe ziet het jaarprogramma van Breekjaar eruit?

Het jaarprogramma is opgebouwd uit verschillende projecten. Tijdens deze projecten krijg je workshops over allerlei onderwerpen, ontwikkel je ondernemerschaps-skills en krijg je waar nodig persoonlijke coaching. Het laatste project wordt afgesloten met een groot festival, georganiseerd door alle Breekers. Gedurende het jaar gaan we meerdere keren op kamp, de natuur in. In die weken leer je elkaar én jezelf nog beter kennen. Ook word je gedurende het jaar begeleid in het maken van een passende studiekeuze.

Breekjaar - tussenjaar - schapen

Project ‘IK’ 

De nadruk van dit project ligt op jouw IK: De vragen "Wie ben ik nu?" En "Waar wil ik heen?" staan centraal in dit project. Tijdens dit individuele project leer je hoe je zelf in elkaar zit. Je kunt hierbij hulp vragen aan jouw persoonlijke coach. 

Voorbeelden van workshopthema’s in project IK zijn zelfvertrouwen, meervoudige intelligentie, financieel plan, kernwaarden, balans en
Power, Pleasure & Purpose.
 

Project ‘IK & DE ANDER’

Tijdens dit project ga je onderzoeken hoe jij je verhoudt tot anderen. Zowel in je eigen persoonlijke leven als in de maatschappij om je heen. Je leert welke (oude) gewoontes je helpen (of juist niet) bij het bereiken van je doelen - en hoe je het best kunt samenwerken, creëren en organiseren.

De workshops gaan over organiseren, kiezen en reflectie, maar ook zakelijk flirten en boksen staan op het menu. 
 

Project ‘IK & DE WERELD’

In dit project ga jij je horizon verbreden in een reis van 6 weken. Wil je backpacken door Zuid-Europa, vrijwilligerswerk doen in Malawi, maatschappelijk werk doen in eigen land of blijf je thuis om een ander project in de wereld te zetten? Hoe ver durf jij uit je comfortzone te gaan?

In de workshops gaan we in op: creativiteit, inspiratie, luisteren naar jezelf, persoonlijk leiderschap en (gedrags)verandering.
 

Eindproject ‘FESTIVAL’

Samen met Breekers uit andere groepen organiseer je een Festival, waarin je jezelf en Breekjaar laat shinen. Je leert om jouw rol eigen hierin vorm te geven - en alle kennis en inzichten van het hele jaar in te brengen en jouw Breekjaar op een knetterende manier af te sluiten!

In de workshops leer je over life-skills, ondernemen, organiseren, discipline en maatschappelijke betrokkenheid. 
 

Boostdagen

Nadat je jouw Breekjaar hebt afgerond, staan er nog een aantal Boostdagen op de planning. Hier kun je terugkomen om nieuwe inzichten te delen, nieuwe dingen te leren en te contacten met jouw eigen groep en andere Breekers. 
 

Indeling Breekjaar-week

Twee dagen per week kom je van 10.00 - 17.00 uur samen met de groep en je coach, volg je intensieve trainingen, gave workshops en heb je intensieve toekomstkeuze coaching. Op woensdag  is er een inspiratiedag waarin je vanuit eigen motivatie de kans krijgt te ondernemen, te ontmoeten, te inspireren, te organiseren, geïnspireerd te raken, de wereld te ontdekken, of te focussen op iets wat voor jou belangrijk is op dat moment (bijvoorbeeld studeren voor je rijbewijs), zodat jij allermeeste uit je Breekjaar kunt halen!


Wat kost mijn Breekjaar?  

Een groot deel van de kosten van je eigen Breekjaar verdien je helemaal zelf.  Een gedeelte van de week staat daarom in het teken van werk. Wij denken met je mee om een fijne, interessante werkplek te vinden. Lees verder bij 'kosten' om te zien welke slimme oplossingen we hebben bedacht om het zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om Breekjaar te volgen.

Breekjaar gaat over zelfredzaam worden, verantwoordelijkheid nemen en leren keuzes maken, wat je juist kunt ervaren door de kosten voor het tussenjaar zelf te verdienen. Je staat dus echt op eigen benen. Breekjaar biedt op deze manier voor iedere jongere, ongeacht je financiële achtergrond, de ruimte en ondersteuning om je eigen wensen, talenten en drijfveren te leren kennen.

Breekjaar zoekt filantropen en sponsors die helpen Breekjaar voor iedereen betaalbaar te maken. Kunt u / kun jij meehelpen? Neem contact met ons op.


Breekjaar en werken

Tijdens jouw Breekjaar zijn 3 dagen in de week gereserveerd voor programma en workshops. De andere dagen van de week zijn bedoeld om te werken. Dit onderdeel van Breekjaar creëert motivatie, zelfstandigheid en is een essentiële ervaring in het onafhankelijk worden. Bij een jaar waarin je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen keuzes, hoort immers ook de verantwoordelijkheid voor de kosten.

Je doet dit natuurlijk niet alleen: samen met jouw persoonlijke coach en de andere Breekers uit jouw groep maak je een persoonlijk en financieel ontwikkelingsplan.

Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw ouders Breekjaar voor je willen en kunnen betalen. Dan gaan we bekijken op welke manier je stage kunt lopen of onbetaald maatschappelijk werk kunt doen. Alles is mogelijk, vandaar dat we je altijd eerst uitnodigen voor een intakegesprek, waar we jouw situatie onder de loep nemen en samen bespreken wat voor jou een waardevolle insteek van Breekjaar is.


Kennismaking & intake

Wil je meedoen aan Breekjaar? Kom dan eerst naar een Breekochtend om kennis te maken.

Na de Breekochtend kun je een afspraak maken voor een intakegesprek. We nemen dan 1,5 uur de tijd met je om te kijken of Breekjaar bij je past. De eerste 45 minuten zijn met jou alleen, daarna mogen je ouders ook aansluiten.

Het intakegesprek is geheel vrijblijvend. Om je op te geven voor een intakegesprek hoef je dus nog niet zeker te weten of je Breekjaar wilt gaan doen! Het is een uitgebreide kennismaking waar jij en je ouders alle vragen kunnen stellen. Samen komen we erachter jij en Breekjaar een match zijn!