Brief over Breekjaar+

Breekjaar+ VISIE

Misschien vraag je je af waarom we dit doen? 
We schreven er een open brief over:

September 2017.

Aan alle jongeren van Nederland,

Voor velen van jullie is het dagelijkse realiteit, voor anderen is het nog heel ver weg: een Nederland waarin jij kansen zomaar kunt pakken. En je de vrijheid hebt je volledige Jij te zijn. Ongeacht hoe je heet, waar je geboren bent of wat je overtuigingen zijn. Kans op een baan of op een passende opleiding. De kans om te bereiken waar je van droomt.

We willen er geen mooier verhaal van maken dat het is: in ons land heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden, ook al zegt men vaak van wel. Dat is gewoon niet zo. En dat raakt ons.

Om meteen de hand in eigen boezem te steken; ook Breekjaar is nog een soort bubble. Een bubble die (nog) geen volledige afspiegeling is van de verscheidenheid aan jongeren. Zeker, we werken met vele jongeren die geen makkelijke voorgeschiedenis hebben gehad. Maar zelfs met al het goede van ons programma hebben wij niet kunnen voorkomen dat we een blinde vlek hebben. Immers, 95% van onze organisatie en van onze deelnemers is wit en heeft een westerse achtergrond.

En nu willen we - nee móeten we - verder. We willen onze blind spot recht in de ogen kijken. Wij willen zelf transformeren naar een nog inclusievere organisatie. Want het is onze missie om alle jongeren te verbinden met hun kracht.

We hebben de afgelopen vier jaar een van de beste ontwikkelprogramma’s voor jongeren neergezet. Breekjaar heeft met honderden jongeren al bewezen levensveranderend werk te doen in persoonlijke groei en toekomstkeuzes. Of je nu een makkelijke jeugd hebt gehad, of tegen allerlei muren bent aangelopen.

We geloven dat Nederland alleen kan groeien in vertrouwen, waardigheid, mogelijkheden en verbinding als we het écht samen doen. Wat uiteindelijk is dat waar we allemaal naar op zoek zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we Breekjaar toegankelijk gaan maken voor alle jongeren, ongeacht achtergrond en financiële mogelijkheden.

We gaan in samenwerking met VSBfonds en Stichting Breekfonds de komende jaren ruimte maken voor jou. En voor jou, en jou. We gaan ervoor zorgen dat Breekjaar een afspiegeling wordt van jouw buurt, stad en land. Zodat we een blijvende verandering mee op gang helpen waar alle jongeren van profiteren. Een verandering waardoor de maatschappij iedere achtergrond steeds beter leert begrijpen en deze uiteindelijk kan gaan omarmen.

Het openen van onze bubble gaan we doen door middel van Wild Cards. Dat is een manier om Breekjaar te financieren als dat je van huis uit niet gegeven is. Om hiervoor in aanmerking te komen is een motivatie van 200% nodig om jouw Breekjaar tot een succes te maken. Dit vragen we niet alleen van jou, maar aan alle Breekers in onze programma's.

Een Wild Card krijg je niet zomaar. We verwachten van jou een haalbare financiële en maatschappelijke bijdrage - die gaan we samen met jou bedenken. Zo waarderen we ieders deelname aan Breekjaar gelijkwaardig, hoe je route daar naartoe ook gelopen is.

Vanaf hier kan jij je toekomst zelf in handen gaan nemen. Breekjaar maakt dat mogelijk.

High-five,

Breekjaar


P.S. We snappen dat we in onze woorden soms de plank mis zullen slaan. We hopen dat je ons dit niet kwalijk neemt, maar ons wilt helpen om verder buiten onze bubble te leren kijken.