Een dag binnen Breekjaar Utrecht

Door Geert Petter. 
15 november 2013

Wat doen we zoal op een maandag?

Iedere maandag komen alle Breekers vol enthousiasme uit alle uithoeken van het land naar de Pionier in Utrecht voor een nieuwe breekdag. Maar wat doen we eigenlijk allemaal op zo’n dag? Hier volgt een korte beschrijving. 

Om tien uur beginnen we met ‘Wakker worden met Wessel!’. Onder leiding van coach Wessel gaan we lekker wakker worden want want niet iedereen is even okselfris na een lange week werken en een korte nachtrust. Als we allemaal een beetje wakker zijn gaan we inchecken. In een kring krijgt iedereen even de tijd om in te checken. Elke Breeker vertelt kort hoe zijn of haar week was en hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Ook de coaches doen hier aan mee! Na deze check-in is er nog kort tijd voor het ‘inspiratie moment’. Een Breeker of coach krijgt even de tijd om iets te delen waarvan hij of zij inspiratie heeft gekregen die week.

Na deze warming up gaan we echt beginnen! Tot half één is er tijd voor intervisie. In de subgroepen van negen gaat iedereen met hun coach de week bespreken. Elke Breeker krijgt de tijd om uitvoerig zijn of haar week en opdrachten die ze die week hebben gemaakt te bespreken. Het doel hiervan is om elkaar feedback te geven en dus te helpen bij moeilijke situaties die je hebt doorgemaakt. De Breekers beschouwen dit als heel waardevol! 

Als we klaar zijn met de intervisie is het tijd voor een goede lunch, en die wordt elke maandag weer fantastisch georganiseerd door Annelien. Na een soms heftige ochtend is hier even de gelegenheid om gezellig te babbelen met de andere Breekers. Na de lunch hebben we meestal een vrij uur, waarin je kunt kiezen wat je wilt doen. Vaak komen er groepjes bij elkaar om te overleggen over bijvoorbeeld huisvesting, marketing en de documentaire van Breekjaar. Als je wilt kun je hier bij gaan zitten, maar dat hoeft niet. 

In de middag volgt er een workshop, die vaak wordt gegeven door één van de coaches en soms ook door iemand van buitenaf. Deze workshops zijn meestal gericht op je zelfinzicht. Hierin leer je over jezelf; waar ben ik goed in? Welke leerstijl ligt mij het beste? Wat voor gedragskleur past bij mij? Hoe kan ik mijn kwaliteiten het beste gebruiken en wat zijn daarbij valkuilen? Deze workshops duren ongeveer tot kwart over vier. 

Tot slot gaan we afsluiten met een check out ronde. Deze werkt eigenlijk net als de check-in, maar in de check out sluiten we de dag af door allemaal te zeggen wat we van de dag vonden. Bijvoorbeeld of je de workshop een succes vond of niet, of dat je een werkelijk fantastische dag hebt gehad! Na deze check out is iedereen vrij om te gaan en staan waar hij of zij wil. Als je wilt kun je nog een tijdje blijven hangen en gezellig kletsen met de andere Breekers, maar je kunt ook lekker naar huis gaan en alvast weer uitkijken naar de volgende maandag!

20131111 Breekdag lr-0416.jpg