Eerste hulp bij perfectionisme

Eerste hulp bij perfectionisme

perfectionisme-algemeen.jpg

We leven in een maatschappij met flinke competitie en hoge verwachtingen. Veel jongeren ervaren deze druk op hun schouders. Als je een beetje gevoelig bent voor 'het graag goed willen doen', kan je hierin doorschieten in perfectionisme. Hoe werkt dit en hoe kun je wat meer ontspannen?

Door: Annemarie Geersing

Niks mis met goed werk willen afleveren en de lat hoog leggen voor jezelf. Maar constant alles 'perfect' moeten doen, kan doodvermoeiend zijn. Want wanneer is het nou een keer 'goed genoeg'?

Kunnen deze woorden zo uit jouw mond afkomstig zijn? Lees gauw verder.

Perfectie als schild

In dit filmpje geeft bestsellerauteur Brené Brown inzicht in wat perfectionisme eigenlijk is: een schild om niet kwetsbaar te hoeven zijn. "Perfectionisten denken: als ik er perfect uitzie, perfect leef en perfect werk, dan zullen zo min mogelijk mensen kritiek hebben op mij of me veroordelen. Het is het schild dat we meedragen om te voorkomen dat we gekwetst worden." Je wilt dus eigenlijk perfect zijn in de ogen van anderen. 

perfectionisme-zonde-van-je-tijd.jpg

Bepaal wat 'perfect' is voor jou

En daar kunnen we 'm omdenken: want wanneer iets 'goed genoeg' is, bepaal je zelf! Waar ligt voor jou de lat, zodat je goed werk kan afleveren, zonder dat je er zelf onder lijdt en je slapeloze nachten hebt?

Kortom: wat heb je nodig om ontspannen en geïnspireerd te zijn? Vergelijk jezelf hierbij niet met anderen, maar... met jezelf! Iedereen krijgt energie van andere dingen en jij weet zelf het beste wat je nodig hebt om de blijste versie van jezelf te zijn. 

Give yourself a break

Perfectionisme kan behoorlijk verkrampen, en dat is niet het vertrekpunt voor de beste ideeën.

Zoals Anke in het filmpje zegt: "Aan de ene kant kan perfectionisme iets goeds zijn, doordat je snel leert, snel groeit en dat je gemotiveerd en ambitieus bent. Maar aan de andere kant kan het zijn dat je alsmaar streeft om het beter te doen, waardoor je steeds in een teleurgestelde modus raakt."

Als je het dan toch graag goed wil doen voor anderen: niemand heeft er iets aan als jij heel verkrampt en ongelukkig probeert het goed te doen. So relax!

Merk jij dat perfectionisme je vanbinnen blokkeert? Roep jezelf een halt toe door iets te gaan doen waar je van ontspant. Haal diep adem, maak een wandeling of ga even mediteren.

success.jpg

Fouten maken mag!

Bij Breekjaar kijken we heel anders naar het maken van fouten. Want wat is een fout? Wij geloven dat elke fout je iets leert, waardoor je weer verder komt, zoals Anke in het filmpje hierboven vertelt. Jezelf toestaan fouten te maken, maakt het mogelijk te kunnen ontdekken en experimenteren. Daarom vieren we elke fout binnen Breekjaar een luid applaus.

Aan de slag met je perfectionisme

Er kan een diepere oorzaak zijn waardoor je terugschiet in perfectionistisch gedrag. Wil je hier iets aan doen, dan kan het waardevol zijn om eens met een coach te praten of je eigen patronen te onderzoeken in een groep zoals bij Breekjaar.


HET JAARPROGRAMMA VAN BREEKJAAR START WEER IN SEPTEMBER

Wil jij hiermee aan de slag? Het eerstvolgende jaaprogramma van Breekjaar start in september.

In het jaarprogramma van Breekjaar ga je onderzoeken wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Zodat je daarna een inspirerende toekomstkeuze kan maken waar je zelf achterstaat. Samen met jongeren van jouw leeftijd werk je aan je zelfvertrouwen, leer je skills op gebied van creativiteit en ondernemerschap en leer je waar je goed in bent. Ook is er tijd om naast het programma te werken. 

Wil je weten of Breekjaar iets voor jou is? Tijdens een gratis Breekochtend kun je ervaren wat we bij Breekjaar doen. Via de gele button hieronder kun je je aanmelden voor de volgende Breekochtend.