Geslaagd! En nu: een tussenjaar?

De vlag kan uit: je bent geslaagd! Maar...what’s next?

Geslaagd! En nu: een tussenjaar?

De vlag kan uit: je bent geslaagd! Maar...what’s next? Weet je niet wat je wil studeren en overweeg je een tussenjaar? Wij zetten de voordelen voor je op een rij. En: hoe vul je zo'n tussenjaar eigenlijk bewust in?
 

Door: Annemarie Geersing

Stel: de laatste jaren heb je hard gewerkt om je middelbare school af te ronden. Je examens zijn achter de rug en je hebt net het goede nieuws gehoord. Een vakantie staat voor de deur - je zinnen verzetten, even genieten van de zon, feest en rust. En dan? Daar denk je liever niet over na. Door al dat harde werken heb je nog niet goed over een studie kunnen nadenken, of je weet het simpelweg niet. Zoveel keuze. Wat doe je dan?
 

Scenario 1. ‘Maar wat’ gaan studeren.

Je kunt natuurlijk gewoon ‘maar wat’ gaan studeren. Hetzelfde als je vrienden, bijvoorbeeld. Of een studie waar je ouders mee aankomen. Maar heb je er zelf zin in? Mwa. Feit is dat jaarlijks ongeveer een derde van de studenten in het eerste studiejaar uitvalt en dat een derde van de studenten spijt heeft van zijn studiekeuze. Zonde toch? Want dat kost de overheid niet alleen veel geld - wat denk je dat het met jouw zelfvertrouwen doet?

Hoe fijn zou het zijn als je toekomstkeuzes leert maken waar je energie van krijgt? Keuzes die zorgen dat je ‘s ochtends graag je bed uitspringt? Dat alles in een flow lijkt te gaan?


Scenario 2. Je neemt een tussenjaar. Maar wat ga je doen?

Veel jongeren denken na over een tussenjaar, maar vinden het ook spannend om er een jaar tussenuit te gaan. Want hoe zorg je ervoor dat je na zo’n jaar wèl weet wat je wil studeren? En misschien hoor je je ouders zeggen: ‘Leuk hoor, zo’n tussenjaar, maar kom je nog wel terug van je reis of je vrijwilligerswerk?’ En: ‘Als je bent gaan werken, ben je vast gewend aan het salaris en heb je geen zin meer in studeren.’

Natuurlijk, dit kan gebeuren. Maar als je je tussenjaar bewust invult, kun je juist geïnspireerd en gemotiveerd terugkomen. En ben je beter in staat een bewuste keuze te maken voor je toekomst. Sterker nog, een tussenjaar kan jou uitstekend voorbereiden op het halen van goede resultaten in jouw toekomstige studie, aldus dit recente artikel in Time Magazine.

Daarnaast blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek dat jongeren die bewust een tussenjaar kiezen, hierna betere studieresultaten halen dan jongeren die meteen doorstuderen.

Ook prestigieuze universiteiten zoals Harvard University adviseren studenten eerst een tussenjaar te nemen. De angst dat een student na zo’n jaar geen motivatie meer heeft om te studeren, blijkt zelden terecht. Sterker nog, meestal komen studenten extra gemotiveerd terug. Sommige universiteiten hebben zelfs een beurs voor over voor een goed tussenjaarplan.
 

Maar hoe vul je je tussenjaar dan bewust in?

Nou, door actief aan de slag te gaan met de vraag ‘wat wil ik nou echt?’. Hoe vaak wordt deze vraag jou gesteld op school? Precies, niet zo vaak. Terwijl het antwoord de basis is voor je studiekeuze, werk en je leven in het algemeen.

Ontdekken wat je echt wilt is niet eenvoudig. Werkervaring opdoen of reizen kan hierbij helpen. Maar zie deze dingen niet als ‘The Golden Ticket’. Jezelf leren kennen en begrijpen wat jou gelukkig maakt, vraagt om actief zelfonderzoek. En dit zelfonderzoek kan leiden tot de mooiste ervaringen in je leven, weet Rutger de Rijk te vertellen (oprichter van Zandbak Festival).
 

Pssst…

Wist je dat reizen, werken en jezelf ontdekken allemaal in Breekjaar zitten? Je mag zelf beslissen hoe je de reisperiode invult en Breekjaar helpt jou met het zoeken van werk. En nog meer: je gaat aan de slag met ontdekken wie jij bent, waar je talenten liggen en waar jij energie van krijgt. Hoe je keuzes maakt en verbinding maakt met anderen. Een groot avontuur, waardoor je volgend jaar een stuk zekerder bent van je keuzes. Lees hier meer over ervaringen van oud-Breekers.  


Kennismaken met Breekjaar?

Breekjaar is een avontuurlijk tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin je op zoek gaat naar wie jij bent, wat je talenten zijn en wat je nou echt wilt. Het volgende Jaarprogramma start in september 2018. Wil je ons vrijblijvend leren kennen? Leuk! Meld je snel aan voor de kennismakingsdag om kort te proeven aan een Breekjaar.