Geslaagd? OMG!

OMG! You did it! Je bent geslaagd voor je eindexamens en ein-de-lijk kan ‘de rest van je leven’ beginnen! Heerlijk toch?

geslaagd! OMG!

Door: Fleur Oude Voshaar

Breekjaar tussenjaar geslaagd

OMG! You did it! Je bent geslaagd voor je eindexamens. Ein-de-lijk kan ‘de rest van je leven’ beginnen! Te gek, toch?

Maar wat als je werkelijk geen idee hebt hoe dat er dan uit moet zien, die rest van je leven? Misschien heb je je vooringeschreven voor 3 studies, omdat je niet kon kiezen. Of werd je overspoeld door keuzestress en besloot je voorlopig maar helemaal niets te doen...

Heel begrijpelijk, het gaat immers om je toekomst. Maar geen reden voor paniek! 
Hier zijn 3 dingen die je moet weten:
 

1. Knopen doorhakken geeft rust

Soms lijkt het alsof je jezelf een plezier doet door (nog) niet te beslissen. Maar stiekem kost het niet-weten heel veel energie - je hebt steeds het gevoel dat je nog niet klaar bent en het maken van de keuze blijft door je hoofd spoken. Het is daarom goed om knopen door te hakken. Tip 2 en 3 kunnen je hierbij helpen. Kun je daarna écht gaan genieten van je welverdiende zomer!
 

2. Luister naar je hart, want dat klopt!

Bij het maken van een studiekeuze spelen veel dingen mee: lotingen, selecties, kans op een kamer, kans op een baan… Strategisch gezien lijkt het slim om je kansen te spreiden. Maar vaak leidt het tot hele rationele keuzes. De beste keuzes maak echter je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart. Stel jezelf ook de volgende vragen: waar word ik nou écht blij van? Wat doe ik het liefst? Waar ben ik goed in?

Niet iedereen vindt meteen zijn droombaan. En dat is helemaal niet erg. Steve Jobs en J.K. Rowling maakten ook behoorlijk wat omzwervingen. Maar toen ze uiteindelijk besloten hun hart te gaan volgen en niet op te geven, waren ze niet meer te stoppen!

Iedereen twijfelt

3. Gun jezelf de tijd - overweeg een tussenjaar

Keuzestress is heel normaal. Er is zoveel mogelijk! Ook de druk om te presteren wordt steeds groter. Het is daarom helemaal geen gek idee om jezelf wat (meer) tijd te gunnen om een goede keuze te maken en een tussenjaar te overwegen. Je kunt dit jaar gebruiken om dingen ontdekken, mensen ontmoeten,  te leren over jezelf,  te reizen of (als vrijwilliger) te gaan werken.
 

Breekjaar is zo'n tussenjaar

In jouw Breekjaar leer je de dingen die JIJ wilt leren. Je krijgt vette trainingen, gaat op kamp en ook nog eens 2 maanden naar het buitenland! Ook leer je meer over jezelf, zodat je slimme keuzes kunt maken voor de toekomst, zelfverzekerder wordt en lekkerder in je vel zit. En dit allemaal op een toffe locatie in Amsterdam, Utrecht of Eindhoven.

Bekijk het onderzoek naar de impact van Breekjaar op het leven van onze (oud)-deelnemers. En kom vooral kennismaken op een Breekochtend!