Help jouw zoon/dochter het tussenjaar door

Heeft jouw zoon of dochter gekozen voor een tussenjaar? Een geweldige keuze! Tenminste, daar hoop je op, als ouder. Maar wat als je jouw kind dag na dag aantreft op de bank (of in bed) omdat een tussenjaar in de praktijk vooral een ‘jaartje niets-doen’ betekent?

Help jouw zoon/dochter het tussenjaar door

Heeft jouw zoon of dochter gekozen voor een tussenjaar? Een geweldige keuze! Tenminste, daar hoop je op, als ouder. Maar wat als je jouw kind dag na dag aantreft op de bank (of in bed) omdat een tussenjaar in de praktijk vooral een ‘jaartje niets-doen’ betekent?

redd-angelo-11901.jpg

De voordelen van een tussenjaar

Een tussenjaar heeft vele voordelen. Onderzoek toont aan dat jongeren die kiezen voor een tussenjaar het volgende ervaren:

* Meer levensinzicht en zelfinzicht
* Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen
* Meer motivatie
* Een betere studiekeuze en betere studieresultaten
* Meer kennis van en ervaring met andere culturen en lagen van de bevolking
* Meer levensgeluk

Dit klinkt jou als ouder natuurlijk als muziek in de oren. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind het jaar zinvol besteedt?

auto.jpeg

1. Samen doelen stellen

De kans is groot dat jouw zoon of dochter heel goed weet wat hij/zij niet wil. Géén school, géén regeltjes, géén gedoe. Heel begrijpelijk, na een het strakke keurslijf van de middelbare school. Toch is het belangrijk om te blijven kijken naar wat hij of zij wél wil. Een tussenjaar betekent namelijk niet: een jaartje niets-doen. Het stellen van doelen houdt jouw kind in beweging - en zorgt ervoor dat hij/zij achteraf kan terugkijken op een zinvol jaar.

brad-neathery-258926.jpg

 

2. Meer dan alleen werken

Veel jongeren die kiezen voor een tussenjaar zoeken een (bij)baan. Om geld te verdienen én om ervaring op te doen. Dit ligt voor de hand, zeker wanneer het werk aansluit bij zijn of haar interesses. Maar let op: er zijn ook andere manieren om een tussenjaar te benutten. Een taal leren bijvoorbeeld. Of een mooie reis maken. Alles is mogelijk, een tussenjaar is een cadeau! Probeer samen met jouw zoon of dochter te kijken hij of zij graag wil doen in dit bijzondere jaar.
 

3. Voorkom studiekeuzestress

Niet alle jongeren hebben een duidelijk beeld van hun volgende stap. Het gevaar bestaat, dat het nemen van een tussenjaar niets anders is dan ‘uitstel van executie’ - en dat de studiekeuzestress in het voorjaar opnieuw toeslaat. Probeer mee te denken over hoe jouw zoon of dochter dit jaar kan gebruiken om te ontdekken waar hij of zij écht blij van wordt. Door verschillende dingen te proberen, met mensen te praten of het volgen een begeleid tussenjaar. Starten kan nog steeds, zelfs nu het studiejaar al begonnen is.


Het jaarprogramma van Breekjaar start in september

In september begint weer een intensief programma waarin jongeren door middel van persoonlijke ontwikkeling, creatieve uitdagingen, het proeven aan de studies, loopbaanoriëntatie, (maatschappelijk) ondernemerschap en drie avontuurlijke buitenkampen ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en hoe ze het beste een loopbaan- of studiekeuze kunnen maken. 

Tijdens een gratis Breekochtend kan je zoon of dochter ervaren wat we bij Breekjaar doen. Via de gele button hieronder kun je je aanmelden voor de volgende Breekochtend.


Meer weten? Kom naar een Breekochtend.