Hoe creativiteit je nieuwe inzichten kan brengen

creative arts: INZICHTEN zonder woorden

Het eerste deel van het jaarprogramma wordt afgesloten 'Creative Arts', een project waarin alle Breekers op een creatieve manier laten zien waar ze nu staan in hun leven. Waarom we dit doen binnen Breekjaar? We vroegen het coach Yenny.

Image uploaded from iOS.jpg

“Ik heb van alles voorbij zien komen in de afgelopen weken,” zegt Yenny, coach van het jaarprogramma in Utrecht. “Filmpjes, zelfportretten, liedjes en zelfs bodypaint!

Eén meisje was naar een bos gegaan en had daar foto’s gemaakt. Met Photoshop had ze in het midden een boom omgedraaid met de wortels in de lucht. Hiermee wilde ze laten zien dat haar wortels nog in de lucht hangen omdat ze nog niet precies weet wat ze wil. Er waren wat wolken maar ook blauwe lucht, zo van: het komt wel goed.”

Een ander deel van je hersenen

Creative Arts is de afsluiting van ‘Project Ik’, het eerste blok van het jaarprogramma van Breekjaar. Hierin nemen de Breekers zichzelf onder de loep door vragen te stellen als: wie ben ik, wat zijn mijn talenten en waar sta ik nu?

"Het doel van Creative Arts is dat jongeren zichzelf op een andere manier uiten dan te praten," zegt Yenny. "We zijn heel erg gewend om over dingen te praten, zoals 'ik deed deze studie en dit en dat vond ik er niet leuk aan.' Maar als je creatief bezig bent denk je op een andere manier over jezelf na. Je gebruikt een ander deel van je hersenen."

"Daarbij sta je iedere keer als je aan je project werkt, even stil bij jezelf. Je reflecteert dan op vragen als: waar sta ik nu in het leven en hoe ben ik daar gekomen? Ben ik blij met hoe het gegaan is? Zou ik het opnieuw zo doen?"

22405898_10154690782771626_2358931972428077124_n.jpg

Uit je comfortzone

In de weken waarin de jongeren aan het creatieve project werkten, zag Yenny van alles gebeuren. “Sommige jongeren ontdekten dat ze lang niet creatief bezig waren geweest en er niet zo goed in waren. Voor hen was het een uitdaging om uit hun comfort-zone te stappen."

"Wat ik ook zag is dat veel jongeren het spannend vonden om hun project uiteindelijk aan de groep te presenteren. Dan is de vraag: hoe kan je je project zo dicht bij jezelf houden, dat je het ook nog aan de groep durft te laten zien? Het gaat hierbij niet om presteren en je vergelijken met anderen, maar om een stukje van jezelf te laten zien. En omdat er zoveel steun en liefde vanuit je groep is, bouw je een positieve ervaring op met presenteren, zodat je het later nog eens kan doen."

Wat Yenny verder opviel? "Ik zag dat jongeren de humor konden inzien van hun fouten en hoe ze dingen in het verleden hebben aangepakt. En dat is precies wat we willen meegeven: met een lach naar jezelf leren kijken, in plaats van jezelf afstraffen. Want dan ontstaat er ruimte. We trainen dat binnen Breekjaar, zodat de jongeren het ook buiten Breekjaar leren toepassen.”

22406200_10154690782376626_7982338821032444320_n.jpg

Het volgende Jaarprogramma van Breekjaar start in september 2018

In het Halfjaarprogramma gaan jongeren aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, creatieve uitdagingen, het proeven aan de studies, loopbaanoriëntatie, (maatschappelijk) ondernemerschap en drie avontuurlijke buitenkampen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze leuk vinden en hoe ze een loopbaan- of studiekeuze kunnen maken.

De intakes voor het jaarprogramma zijn al begonnen!

Wil jij weten of Breekjaar bij jou past? Kom dan naar een gratis info-ochtend en ervaar wat we doen bij Breekjaar. Klik op de gele button om je aan te melden.