'Ik ben in de val getrapt'

Stop studie-uitval met een avontuurlijk tussenjaar bij Breekjaar. Hierbij wordt aandacht gelegd op persoonlijke ontwikkeling, coaching, studiekeuze en buitenland.

'Ik ben in de val getrapt'

Hoe erg is het om te stoppen met je studie? En hoe kies je daarna een studie die wél bij je past? Cecilia en Marjolein stopten beiden met hun studie en vertellen wat ze bij Breekjaar leren. "Stoppen met studeren is niet het einde van de wereld."

  Foto: Jan Willem Groen

Foto: Jan Willem Groen

Cecilia (20):

"Ik begon met studeren omdat iedereen ging studeren, dus eigenlijk ben ik gewoon in de val getrapt. Al snel merkte ik dat iedereen vooruit ging en ik niet. Toen ik besefte dat ik eigenlijk niet wist waar ik mee bezig was, stopte ik. Eerst voelde ik me slecht, maar daarna voelde ik me opgelucht.

Bij Breekjaar leer ik sterker in m'n schoenen staan doordat ik mijn eigen keuzes maak. Je leert kiezen voor jezelf. En in plaats wat anderen van je vinden, te doen wat je zelf graag doet. Ik heb al allerlei eye-openers gekregen sinds ik ben begonnen.

Stoppen met je studie is niet het einde van de wereld. Er zijn meer mensen in de groep die met hun studie zijn gestopt. Het maakt niet uit of je studeert, werkt of even niks doet. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt."

  Foto: Cecilia de Bruyn

Foto: Cecilia de BruynMarjolein (18):

"Ik ben goed in bètavakken als natuur- en scheikunde, dus koos ik voor de studie technische natuurwetenschappen. Al snel twijfelde ik. Ik voelde me niet thuis en ik paste niet echt bij mijn medestudenten. Op een gegeven moment vroeg ik me af: wat ben ik nou aan het doen?"

Na een gesprek met m'n ouders vond ik een klein beetje motivatie om toch het jaar af te maken. Maar wel met in m'n hoofd: ik ga stoppen.

Bij Breekjaar leer ik om keuzes echt vanuit m'n hart te maken. Te luisteren naar wat ik zelf wil, in plaats van wat andere mensen of de maatschappij van me verwachten. Want als jij niet blij wordt van je eigen keuzes, wat heb je er dan aan?"

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 10 studenten uitvalt in het eerste 3 jaar van hun studie; 1 op de 4 leerlingen (25%) stopt al met hun studie tijdens het eerste studiejaar. Volgens de commissie-Veerman is in Nederland de studie-uitval te hoog en wordt het talent van studenten te weinig uitgedaagd. Mede door de toename van het aantal negatieve bindend-studieadviezen in het eerste studiejaar, groeit dit aantal nog steeds. Maak dus niet 'zomaar' een keuze!

Bron: Ministerie van OCW en de Vereniging van Universiteiten (VSNU)


HET JAARPROGRAMMA VAN BREEKJAAR START IN SEPTEMBER

In het jaarprogramma van Breekjaar ga je onderzoeken wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Zodat je daarna een inspirerende toekomstkeuze kan maken waar je zelf achterstaat. Samen met jongeren van jouw leeftijd werk je aan je zelfvertrouwen, leer je skills op gebied van creativiteit en ondernemerschap en leer je waar je goed in bent. Ook is er tijd om naast het programma te werken. 

Wil je weten of Breekjaar iets voor jou is? Tijdens een gratis Breekochtend kun je ervaren wat we bij Breekjaar doen. Via de gele button hieronder kun je je aanmelden voor de volgende Breekochtend.

20130608+Breekdag+mr-1051.jpg