Interview met oud-Breeker Rutger

‘Mijn dromen en doelen werden serieus genomen’

Een interview met oud-Breeker Rutger

Door: Annemarie Geersing

‘Mijn dromen en doelen werden serieus genomen’

Een interview met oud-Breeker Rutger


Van de middelbare school kreeg Rutger de Rijk (20) weinig energie en inspiratie en dus besloot hij om na zijn examens een tussenjaar te nemen. Toen zijn vader hem wees op Breekjaar was hij geïnteresseerd, maar de open dag van Breekjaar haalde Rutger drie jaar geleden gelijk over de streep om het Jaarprogramma in Utrecht te doen. “Mijn dromen en doelen werden serieus genomen.”

Door: Annemarie Geersing
 

 Fotografie: Jan Willem Groen

Fotografie: Jan Willem Groen

“Ik was bijna niet naar de Breekochtend gegaan,” vertelt Rutger. “Ik had een gebroken voet en ik had niet zo’n zin om te gaan. Mijn vader haalde me over om toch te gaan. Ik verwachtte echt zo’n formele open dag met saaie praatjes, maar in plaats daarvan ging ik tijdens een intakegesprek met Dolf en Anke (oprichters Breekjaar, red.) op een podiumpje zitten.

Ze vroegen me dingen die me nooit eerder gevraagd waren, zoals: wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Wat zou je echt willen doen? Ik zei dat ik wel een festival zou willen organiseren. Ik durfde het bijna niet te zeggen, want ik dacht: dat kan ik helemaal niet en ik heb nog nooit zoiets gedaan. Bovendien was ik toen 17 en een festival organiseren is niet echt iets om te willen doen als je 17 bent. Maar zij vroegen: hoe zie je dat voor je? Ik merkte dat ze me vertrouwen gaven en echt serieus namen. Ik denk dat dat de doorslag gaf om aan Breekjaar mee te doen.”
 

Verbinding door delen

  Fotografie: Maxime Noir

Fotografie: Maxime Noir

Rutger besloot mee te doen aan het tien maanden tussenjaar van Breekjaar in Utrecht. In dit tussenjaar ga je uitzoeken wat je wilt en hoe je keuzes maakt voor de toekomst. “We hadden vier dagen per week Breekjaar, de rest van de week werkte ik als klantenservicemedewerker bij een kleine webshop. In die dagen deden we allerlei oefeningen waarbij we speelden, visualisaties deden, deelden en in januari was er ruimte om naar het buitenland te gaan.”

“Het jaar begon met een kamp, waar we de oefening ‘If you really knew me’ deden, Tijdens deze oefening vertelt iedereen uit de groep iets wat mensen van je zouden weten als ze je echt zouden kennen. Ik kwam de groep binnen met allemaal vooroordelen over iedereen, maar tijdens deze oefening kwam ik erachter dat je veel meer met mensen deelt dan je denkt: twijfels, onzekerheden, angsten. Ik ervaarde hoe fijn het is om dingen te delen die je niet vaak laat zien. Je krijgt er verbinding door met anderen, omdat je hun verhaal kent.”

Eenmaal terug van het kamp vond Rutger het lastig om zijn ervaringen bij Breekjaar uit te leggen aan zijn Amsterdamse vrienden. “Ik denk dat ik dat het lastigste vond tijdens het jaar. Ze snapten er vaak niet veel van. Het is toch lastig in woorden uit te leggen, je moet het gewoon meemaken. Gelukkig is het voor steeds meer mensen in mijn omgeving een serieuze optie geworden.”
 

 Fotografie: Maxime Noir

Fotografie: Maxime Noir

Festival
Waar sommige deelnemers tijdens Breekjaar tot een studiekeuze wilde komen, was het voor Rutger echt een jaar om aan de slag te gaan met het festival en persoonlijke ontwikkeling.

In november kreeg het festival de eerste vormen. “Verschillende mensen vonden het tof om te helpen, waaronder een paar mensen uit m’n eigen Breekjaargroep en een paar vrienden. Met een team van acht gingen we aan de slag en begonnen we met brainstormen over de naam, de locatie en het concept, maar vooral doen. De eerste stappen zetten.”

Dat werd uiteindelijk Zandbak Festival. “Het leek me vet om een festival te organiseren waarin je teruggaat naar je kindertijd, geïnspireerd op het spelen en gek doen wat we bij Breekjaar ook doen. In Amsterdam vonden we een zandvlakte waar we het festival konden houden.”
 

Ijsjes van stikstof

  Fotografie: Maxime Noir

Fotografie: Maxime Noir

Aan het einde van Rutgers Breekjaar, in juni 2014, vond het festival plaats voor 2000 mensen. “Ik weet nog dat ik in bed lag en zag dat de eerste ronde kaartjes in een keer uitverkocht was. Ik dacht echt ‘what the fuck?’ Mensen kwamen verkleed als Powerranger en Picachu, je kon spelletjes doen, ijsjes maken van stikstof en er waren vette acts. Bij de ingang kreeg je een naambordje met daarop de naam van een duo, zoals Mickey en Minnie Mouse. Tijdens het festival moest je de andere helft van jouw duo zoeken en als je die vond, mocht je elkaar knuffelen. Overal zag je mensen van allerlei leeftijden die elkaar ontmoetten.”
 

Amsterdam Verwelkomt
En nadat hij drie keer het festival organiseerde, begon Rutger dit jaar een nieuw project. “Ik zag de foto van dat vluchtelingenjongetje op het strand en dacht: we moeten iets doen. Dus verzamelde ik vrienden om me heen en begon met brainstormen.” Dat werd Amsterdam Verwelkomt, een initiatief dat binnen een week tijd meer dan 20.000 welkomstpakketten ophaalde voor vluchtelingen. “Dat ging zo vanzelf, het voelde alsof het veel meer bij mij paste.”

En ook al was het niet Rutgers doel van Breekjaar, toch koos hij ervoor om erna te gaan studeren. “Ik zit nu in het tweede jaar van Liberal Arts & Sciences, waarin ik heb gekozen voor de richting van sociale psychologie. Maar de studie kost me vooral veel energie in plaats van dat het energie oplevert. Ik vind het allemaal veel te wetenschappelijk. Wellicht neem ik na dit jaar een pauze, zodat ik kan werken aan alle ideeën en projecten die ik heb lopen.”

Zijn nieuwste idee: samen met Breekjaar een zomerweek organiseren in een kasteel in Frankrijk, wat zal gaan over persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. “Samen met een vriend wil ik deze onderwerpen nog toegankelijker maken voor jongvolwassenen. En juist voor diegenen die er verder vanaf staan. Om ook hun te laten zien hoeveel er mogelijk is en hoeveel je zelf kunt bereiken.”

  Fotografie: Maxime Noir

Fotografie: Maxime Noir


Wil jij net zo'n ervaring meemaken als Rutger?

Breekjaar is een avontuurlijk tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin je op zoek gaat naar wie jij bent, wat je talenten zijn en wat je nou echt wilt. Het volgende jaarprogramma start in september 2017 en het volgende halfjaarprogramma start in januari 2018. Meld je aan voor de kennismakingsochtend om te proeven aan Breekjaar.