Jongeren en burn-out

Het regent artikelen over jongeren met een burn-out. Allemaal spreken zij van een trend of zelfs van een epidemie. Pittige signalen, die we niet kunnen negeren. Wat wordt er gezegd? En hoe kijkt Breekjaar hiernaar?

jongeren en Burn-out

 Beeld: Boomerang

Beeld: Boomerang

- Door Fleur Oude Voshaar

Het regent in de media artikelen over jongeren met een burn-out. Allemaal spreken zij van een trend of zelfs van een epidemie. Pittige signalen, die we niet kunnen negeren. Wat wordt er gezegd? En hoe kijkt Breekjaar hiernaar?

De afgelopen maand besteedden onder andere Trouw, De Correspondent, en Metro uitgebreid aandacht aan de groeiende groep jongeren met burn-outklachten. Dit zijn volgens de media de belangrijkste oorzaken: 

 

1. Keuzestress en prestatiedrang

De veelheid aan keuzes, studies, toekomstpaden en mogelijkheden levert stress op. Door het leenstelsel is de druk op het kiezen van de juiste studie belangrijker dan ooit. De huidige generatie kent veel perfectionisten: de jongeren van nu willen alles goed doen, of liever nog: perféct doen.

tim-gouw-68319.jpg


Onlangs meldde de Correspondent dat kinderen en jongeren nog nooit zo weinig speelden als nu: “Het is een generatie die leert mee te rennen in de rat race waar ‘succes’ wordt afgemeten aan de hand van je salaris en cv. Maar het is ook een generatie die minder buiten de lijntjes kleurt. Een generatie die minder droomt en durft, minder fantaseert en exploreert.” Toch is er in het bedrijfsleven steeds meer behoefte aan creativiteit en authenticiteit. En vervolgens kan de vraag hiernaar weer leiden tot extra stress. 

 

2. Sociale druk en 'sociale' media

‘My fabulous life on Facebook’ en het maken van perfecte Instagramfoto’s staan voor menig millennial hoog op de prioriteitenlijst. Zij ervaren de druk om ‘mee te doen’ op sociale media, waar zowel de veelheid aan prikkels en het voldoen aan het perfecte plaatje behoorlijk wat stress kunnen opleveren. 

Hoewel veel jongeren zich voordoen als stoere, zelfverzekerde individuen, hebben veel van hen een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze voelen zich eenzaam en onbegrepen, maar er is geen ruimte om dit te delen. Voor verdriet en kwetsbaarheid is op sociale media weinig plaats.
 

3. Te weinig (goede) slaap en échte ontspanning

Bijkomstig nadeel van social media: het hoofd van de jongere staat tegenwoordig maar zelden ‘uit’. Waar de oudere generaties zich nog goed kunnen herinneren hoe het voelde om je stierlijk te vervelen, zijn de jongeren van nu verslaafd aan hun telefoon - wat letterlijk leidt tot overbelasting van de hersenen.

Metro opent een recent artikel met de volgende zin: “Jongeren slapen pas in de stoel van de psycholoog, zo blijkt uit onderzoek”. Sommigen gebruiken hun uurtje bij de therapeut om even stilgezet te worden, simpelweg omdat het ze daarbuiten niet lukt. Ook goede nachtrust is schaars: de telefoon wegleggen is een uitdaging en er wordt veel gepiekerd. 

Breekjaar

Mede-oprichter Anke (30) raakte op haar 22e zelf overspannen. Dit was voor haar de aanleiding om eens te kijken naar wat we nou eigenlijk allemaal (aan)leren in onze schooltijd - en wat niet. Haar belangrijkste conclusie: er wordt te weinig stilgestaan bij wie je bent en naar welke factoren energie opleveren in plaats van energie kosten. De rekensom is simpel: als je langdurig alleen maar dingen doet die je energie kosten, raak je uitgeput. 

Jongeren van nu worden gedwongen mee te gaan in een stroomversnelling, maar vroeg of laat vragen ze zich toch af: “Wat wil ik nou eigenlijk?”. En daaronder ligt de vraag: “Wie ben ik dan eigenlijk?” Wanneer je het antwoord op deze vragen weet, kun je veel gerichter en moeitelozer (toekomst)keuzes maken - en beter je positie bepalen ten opzichte van anderen en de wereld. 

Het programma 

Binnen Breekjaar is veel ruimte om te ontdekken, te falen en te spelen. Metro geeft aan dat 75% van de jongeren overweegt om psychologische hulp te zoeken, simpelweg omdat ze geen ruimte vinden voor het uiten van hun gevoelens, twijfels, angsten, behoeften en wensen. In het programma van Breekjaar leren jongeren te voelen wat er nou écht speelt - en de ruimte te nemen hier iets mee te doen.

Zeggen dat Breekjaar jongeren behoedt voor een burn-out gaat misschien iets te ver. Wel zijn er veel mooie voorbeelden van jongeren die een ontwikkeling doormaakten die hun leven veranderde. Het programma van Breekjaar zit vol tools die de Breekers weerbaarder maken. (Oud-)Breekers geven dan ook aan na een programma meer zelfinzicht en zelfkennis te hebben - beter in staat zijn gegronde keuzes te maken. Hier lees je wat Breekers over ons programma zeggen.


Nieuwsgierig? Kom kennismaken!

Benieuwd hoe we dat dan doen? Tijdens onze Breekochtend kun je gratis kennismaken en in het klein ervaren wat Breekjaar voor je kan doen. Meedoen? Schrijf je hier in.