Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Onze ervaring

Yvonne en Walter van den Berg - ouders van Diemer

20130909 Breekjaar lr-9140.jpg

En dan word je op 3 januari opeens door je zoon gebeld vanuit Arnhem dat hij de opleiding IBMS niet meer ziet zitten en er mee wil stoppen. Hebben we net een kamer geregeld met alles er op en er aan waar hij net 4 weken woont......

Kwaad op hem, kwaad op jezelf, kwaad op je vrouw; hoe kan dat nou? Waar is het mis gegaan? Heb ik geen signalen opgevangen? Wat nu? Ja Diemer wat nu, wat wil je dan wel, wat doe je met de rest van dit schooljaar? Na intensief overleg en afstemming komen we toch weer op een lijn, hij maakt het schooljaar af en we schakelen officiële privé huiswerkbegeleiding in. Het gaat beter met Diemer, hij zit weer goed in zijn vel, hij is weer vrolijk en we overleggen samen regelmatig hoe nu verder.
Logistiek, ja dat was altijd zijn tweede keuze, maar weet je het wel zeker? Het was je tweede keuze! Afstemmen met school of het mogelijk is de Nederlandse opleiding te volgen en dan richting Logistiek, ja , nee onduidelijk en wil Diemer dit nu echt? In overleg dan op een zaterdag nog een beroepskeuzetest laten maken. Marketing-communcatie zou ook wel eens iets kunnen zijn. Ja wat wil je Diemer? Wat wil je worden? Wat moeten we nu doen?

Bij twijfel niet doen!

"Diemer, ga maar een jaar werken en in januari van het nieuwe jaar zullen we onder begeleiding van een beroepskeuzecoach samen kijken naar een nieuwe opleiding voor jou." Diemer gaat onder tussen solliciteren en heeft een vakantiebaantje voor 3 maanden op kantoor bij DAF Trucks. Zijn eerste aanraking met een echte baan.

Zaterdagochtend leest Yvonne tijdens haar ontbijt op bed de krant en leest een artikel van een moeder die hetzelfde mee maakt met haar dochter die ook niet precies weet welke opleiding die ze moet kiezen. "Breekjaar" staat er. Wat is dat nu weer? Yvonne checkt dit op internet en is direct heel enthousiast. Ik moet komen kijken, Diemer moet komen kijken. De site spreekt enorm aan. Geen klets verhalen, duidelijk en helder. Yvonne moet nog enkele uurtjes werken en ik kan het niet laten om meteen te bellen om allerlei vragen te stellen. 

Diemer spreekt af voor een Breekdag in Amsterdam om samen te kijken onder begeleiding van allerlei coaches of het van beiden zijden klikt om als deelnemer te worden ingeschreven bij Breekjaar. Spannend voor hem en spannend voor ons. Het hele programma van Breekjaar is voor de verdere ontwikkeling van Diemer op persoonlijk gebied ook een hele goede bijdrage.
'S avonds komt hij terug en hij geeft aan dat hij hele leuke gesprekken heeft gehad maar ook hele serieuze gesprekken, ook 1 op 1. Hij heeft ook veel gelachen en is blij.

Diemer wordt toegelaten en nog voor wij op vakantie gaan dient er een intakegesprek plaats te vinden met Anke en Dolf, ja zelfs op een zaterdagochtend is geen probleem. Diemer moet eerst zelf alleen op gesprek en komt ons later in de stad ophalen. 
Het gesprek heeft direct een klik. Wat een rust, het bestaat nog dat er personen in het onderwijs echt geven om je zoon. Dat is lang geleden dat we dit meemaakten. Het valt op dat er regelmatig positieve opmerkingen/ complimenten naar Diemer worden gemaakt. Wat een uitstraling, wat een vertrouwen. Diemer maakt samen met Dolf en Anke en ons de afspraak dat hij alles alleen gaat doen dit jaar en ook de 6000 euro zelf gaat verdienen. Oké jongen!

Na zijn vakantiewerk meteen op introkamp: daar heeft Diemer wel zin in. Nieuwe Breekers ontmoeten: spannend en heel leuk. En dan gaat het echt beginnen: elke maandag naar Utrecht en de rest van de week werken in ploegendienst aan de assemblagelijn bij DAF. Ja dat doe ik wel! Toch was het zwaar de eerste weken dat werken, maar van de andere kant het betaald wel heel goed. Ik denk dat ik ander werk ga zoeken dit werk valt me toch erg zwaar en met name die nachtdiensten. Diemer kijkt financieel samen met mij vooruit. Wanneer kan ik stoppen? Wanneer heb ik al het geld bij elkaar? Nog zoveel weken....

"Kunnen jullie me feedback geven op een aantal vragen? Ik stuur wel een mailtje." Iets heel nieuws om je eigen zoon met een dier te moeten gaan vergelijken. Moet ik toch ook even nadenken. 
"Pap, Mam in het kader van Breekjaar ga je ook een aantal weken vrijwilligerswerk doen: ik wil naar Argentinie. Voor Fleur hebben jullie ook financieel haar kostgeld bijgedragen in Rome, dat doen jullie nu toch ook wel voor mij die 5 weken?" Nee Diemer, we hebben een afspraak gemaakt en daar houden we ons aan. Dan nog maar enkele weekjes extra in de ploeg....
Diemer is aan het veranderen, hoe komt dat toch? Yvonne merk jij het ook? Jazeker ik merk het ook. Elke maandagavond als hij terugkomt uit Utrecht is hij kapot en moe en vertelt hij wat hij die dag allemaal heeft gedaan. Goed bezig jongen!

We zien Diemer als een jongen die veel in zich heeft. We zien dat hij zich op verschillende terreinen ontwikkelt en zijn kwaliteiten ontdekt. We zijn erg blij dat hij mee is gaan doen met Breekjaar en zijn benieuwd naar het verdere jaar en welke studie hij uiteindelijk zal kiezen.