Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Zoeken naar de dromen van de ‘echte-ik’

Schermafbeelding 2015-10-14 om 13.39.29.png

Ik heb een zusje, zij is zeven jaar jonger en ik had haar een tijdje niet intensief gezien. Toen ik haar weer zag, een paar maanden geleden, stond daar ineens een zelfverzekerde groeiende mooie jonge vrouw van 21 in plaats van mijn kleine zoekende zus. Ik voelde mijzelf ineens het jongere zusje! What happened? Nou dat zal ik je vertellen.. Breekjaar happened!

Ikzelf was 19 toen ik klaar was met mijn HAVO. Wat ik wilde gaan doen? Geen flauw idee. Een vriendin van me was au pair geweest en dat was haar goed bevallen dus dat deed ik ook. Na twee maanden was ik weer thuis omdat ik het verschrikkelijk vond. Mijn volgende poging was een HBO studie in Utrecht (want in Utrecht was het leuk zeiden m'n vrienden). Ik ‘koos’ communicatie, al ging het niet om kiezen aangezien dit de enige studie was waar ik in februari in kon stromen en dat wilde ik in in Utrecht kon gaan wonen waar het ‘leuk’ was. Ook dit beviel niet waarna ik in september begon met HBO pedagogiek (want mijn moeder was orthopedagoge dus die zou wel trots op me zijn).
Je raadt wellicht al hoe dit afliep. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar daar zal ik je niet mee vervelen. 

Toen ik 22 was (en inmiddels in Amsterdam woonde omdat mijn vriend daar wilde wonen), besloot ik naar de universiteit te gaan. Misschien was dat mijn ding. Ik haalde mijn colloquium doctum (duur woord voor toelatingsexamen) en begon met een Bestuurskunde studie. 

Vond ik dit perse erg leuk? Nee. 
Heb ik dit afgemaakt? Ja. 
Waarom? Omdat ik van mezelf aan anderen moest bewijzen.

Ik moest bewijzen dat ik de jaren ervoor niks presteerde omdat ik simpelweg een ‘universiteitsmeisje’ was en het HBO niet bij mij paste. Mezelf aan anderen bewijzen is eigenlijk altijd de main reason geweest voor keuzes die ik maakte. Ik deed dingen altijd voor anderen. Daarbij wil ik wel graag even benadrukken dat ik niet dingen voor anderen deed zodat zij er beter van werden. Ik deed dingen voor anderen zodat zij mij leuker, liever, mooier en aardiger vonden dan dat ik zelf deed. Sinds ik daar achter kwam, een jaar geleden, probeer ik dit te veranderen met behulp van hele lieve mensen om mij heen en op een hele mooie manier. En toch miste ik nog iets. 

Ik wilde geen master gaan doen omdat dat in het plaatje past en mensen mij dan weer leuk en slim zouden gaan vinden. Wat wilde ik wel gaan doen? Geen idee! Dat miste er dus. Iets concreets. Actie!

Behalve de zoektocht naar mezelf waar ik het afgelopen jaar al veel tijd, liefde en aandacht aan heb besteed, was het nu ook tijd om te gaan zoeken naar de dromen die de ‘echte-ik’ heeft… Maar dat kan ik niet alleen… De afgelopen weken heb ik gezocht naar een manier die mij kon helpen in deze nieuwe zoektocht. 

“Het is tijd om te gaan zoeken naar de dromen die de ‘echte-ik’ heeft.”

Mijn zus heeft vorig jaar het 10 maanden programma van Breekjaar gedaan en toen zij daarover vertelde dacht ik: ‘DAT IS HET!!! Beetje jammer alleen dat ik ruim buiten de doelgroep val met mijn 28 jaar levenservaring.’ Alsof het meant to be was zag ik nog geen maand later een bericht van Breekjaar voorbij komen. Een traject voor starters. Dat was precies waar ik naar op zoek was.  

Met dat traject ben ik nu twee weken geleden met gestart. Een traject van twee maanden waarin ik vier keer een lang weekend bij elkaar kom met twaalf andere toppers in een zoektocht naar onszelf en onze dromen. Wie ben ik? Wat zijn mijn dromen? Hoe kan ik deze dromen realiseren? Ik kan de andere twaalf mensen waarmee ik dit avontuur ben aangegaan nu al toppers noemen, want het eerste weekend is geweest. Mijn gevoel bij Breekjaar is goed. Ik denk echt dat dit mij kan helpen om MIJN DROMEN helder te krijgen en MIJN GELUK na te streven, vooral om mezelf te zijn en te mogen zijn…. van MIJ!!!!

Willemijn van Wenum - Deelnemer aan Breekjaar Startersprogramma najaar 2015