Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Hoofd-Hart

300276_571389416218186_348278597_n.jpg

De bomen buiten worden kaal, en het silhouet van de takken steekt af tegen de zilveren lucht. De wind waait weer, en de wolken huilen weer. En net zoals het buiten somber wordt, wordt het bij mij van binnen ook somber.

Mijn hoofd en hart beginnen ruzie met elkaar te maken. Mijn hoofd vindt dat ik me altijd goed moet voelen, altijd gelukkig moet zijn, en het recht niet heb om mij rot te voelen. Mijn hart voelt angst, woede en verdriet. Maar ook blijdschap, liefde en dankbaarheid. Soms wint mijn hoofd het van mijn hart, en dan blokkeer ik. Daardoor voel ik al die emoties niet meer, en dan voel ik eigenlijk alleen frustratie en wanhoop. Op deze momenten wordt alles me teveel en voel ik me net een waterballon gevuld met tranen die elk moment kan knappen. 
 
Lange tijd heeft mijn hoofd het gewonnen van mijn hart, ongeveer vanaf de kleuterklas tot en met mijn eindexamen. Bij Breekjaar heb ik eindelijk geleerd om naar mijn hart te luisteren, en dat is het beste wat me ooit is overkomen. Voor veel mensen is het heel moeilijk om te begrijpen wat Breekjaar precies is, omdat je de band die je met elkaar hebt, de sfeer die er is, en de 'magie' die je daar voelt, niet vast kan pakken. Je kan er geen foto van maken en die laten zien aan anderen. Daardoor vinden veel mensen die Breekjaar niet kennen het maar 'zweverig' of 'spirituele bullshit'. Een hoop mensen zeiden dan ook tegen me dat ik in mijn tussenjaar beter gewoon kon gaan werken en reizen. Voor mij was Breekjaar ook een reis, maar een reis door mezelf, in plaats van een reis door Zuid-Oost Azië. 

Bij Breekjaar leer je om te verbinden met mensen, door te delen en door te spelen, zonder over elkaar te oordelen. Je leert om te kijken naar je eigen belemmerende overtuigingen, je leert om oude gedachtepatronen te doorbreken en om oordelen over jezelf en anderen los te laten. 

Ik zou een hele hoop kunnen vertellen over hoe dat dan in zijn werk gaat, maar ik vertel veel liever hoe het mij geholpen heeft. Mijn grootste negatieve overtuiging is 'ik mag er niet zijn'; de angst om afgewezen te worden. En die gedachte zat bij nog meer vastgeroest dan m'n fietsketting. Bij Breekjaar ontdekte ik deze gedachte en ontdekte ik dat ik die doortrok in al mijn relaties, die met m'n ouders, met m'n broer, met m'n vriendje. En in de allerbelangrijkste relatie, namelijk die met mezelf. 

Ik heb bij Breekjaar geleerd om deze overtuiging er te laten zijn, maar er niet naar te luisteren. Ik heb geleerd om oordelen over mezelf los te laten. Om angst te voelen en toch te doen wat ik eng vind. Ik heb geleerd om vertrouwen in mezelf te hebben, om in mezelf te geloven. Ik heb geleerd om dingen die ik beter anders had kunnen of willen doen niet te zien als fouten, maar te zien als leermomenten. 

Ik heb geleerd om mezelf op nummer één te zetten in plaats van anderen. Ik heb geleerd om me niet schuldig te voelen over mijn depressies, maar om het te zien als iets wat me sterker heeft gemaakt. Ik heb geleerd om mijn hart te laten winnen van mijn hoofd door de confrontatie met mezelf aan te gaan. Ik heb geleerd om mezelf te accepteren zoals ik ben en om van mezelf te houden. 

Er zijn mensen die lachen als ik vertel dat ik na Breekjaar nog een tussenjaar heb genomen, omdat ze denken dat het daarom niet heeft gewerkt. Breekjaar presenteert zichzelf als een jaar waarin je tot een studiekeuze komt.

Iedereen heeft een stem van binnen die hen vertelt wat ze willen, het is de kunst om die stem er te laten zijn, en dat kan pas als je in jezelf gelooft en jezelf accepteert. Het is voor mij 1000x waardevoller dat ik heb geleerd om van mezelf te houden dan om een studie te vinden.

Ik kan nu een keuze maken die recht vanuit mijn hart komt, in plaats van uit mijn hoofd of uit verwachtingen van anderen. Ik ben de enige met wie ik de rest van mijn leven door moet brengen, en ik ben er trots op om te kunnen zeggen dat ik mezelf op nummer één zet en van mezelf houd zoals ik ben.

Annemarijn - Deelnemer aan Breekjaar Amsterdam 10 maanden programma 2015/2016