Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Onbeschrijfelijk leerzaam

Geschreven door: Esther Boot

Wat kan er veel veranderen in een paar maanden. Ik herinner me nog goed mijn letterlijke sprong van een stoel in het Breekjaar. Onzeker, bescheiden, stil en onrustig van binnen voelde ik me toen ik begon aan deze maanden. De sprong van de stoel was een sprong in het diepe, maar zeker een sprong die het waard is. Zo ontzettend veel heb ik geleerd in de afgelopen 3,5 maand. Geen woordjes, rijtjes of formules maar dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Zo weet ik nu dat niemand echt dom is. Mensen zijn op verschillende manieren intelligent en leren dus ook op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld heel logisch denken en redeneren of juist heel visueel ingesteld zijn. Of je beschikt over één van de overige zes intelligenties, die zeker niet minder zijn:). Het gaat te ver om alle acht intelligenties nu uit te leggen. Over het algemeen is het meestal ook een combinatie van de verschillende intelligenties. Hoewel je dus over verschillende intelligenties beschikt is er meestal één dominant. Bij mij is dat de intrapersoonlijke intelligentie. Tijdens een workshop over intelligenties viel er voor mij veel op zijn plaats. Ik begreep opeens waarom ik bepaalde dingen heel fijn vind om te doen. Schrijven en rustige muziek luisteren, zijn voor mij bijvoorbeeld manieren om rustig te worden in mijn hoofd. Intra's, zoals mensen met deze intelligentie ook wel worden genoemd, zijn namelijk altijd druk in hun hoofd. Het kan heel erg helpen dingen op te schrijven omdat je de informatie die binnenkomt in je hoofd dan ordent. Dolf, één van de oprichters van Breekjaar en degene die deze workshop aan ons gaf, leerde mij vooral dat je als intra niet anders bent maar dat je gewoon heel gecompliceerd in elkaar zit. Die workshop was voor mij een ware eyeopener.

Deze en andere workshops hebben mij veel inzichten gegeven. Inzichten zoals 'fouten maken is niet erg' en 'alles mag er zijn' (denk aan emoties, gevoelens en gedachten). Maar denk niet dat enkel die workshops je een antwoord geven op de vragen wat je wil en wat je kunt. De kracht zit hem in datgene wat je er zelf mee doet. Hoe je alle informatie en skills die je leert doormiddel van de workshops toepast in je dagelijks leven. Want Breekjaar is niet de wereld (al voelt het soms wel een beetje als een bubbel waar je niet graag uit wilt). Breekjaar is een plaats waar je veel kunt leren om sterk in je schoenen te staan en het leven te gaan leiden wat jij graag wilt.

Hoewel Breekjaar absoluut geen school is, al denken veel mensen in je naaste omgeving dat soms wel, leer ik hier ontzettend veel. Ik merk dat ik het wel heel lastig vind om te vertellen wat ik dan precies geleerd heb op een dag. En eigenlijk vind ik dat niet eens erg. Ik merk namelijk dat ik onbewust zoveel leer en dat wat ik dan leer toevallig ook nog bij mijn doelen past die ik aan het begin van Breekjaar opgesteld heb. Het werkt voor mij niet als ik me constant blijf focussen op mijn doelen, omdat ik dan alleen maar bezig ben met het zoeken naar quick fix oplossingen en dat ik ook nog eens heel gefrustreerd raak als ik het gevoel heb dat ik geen stappen maak in het bereiken van mijn doelen.

Gek kunnen doen in een vreemde omgeving met vreemde mensen is een van de dingen die ik geleed heb doormiddel van trainingen waarbij het vooral gaat om uit je comfortzone te stappen. En in feite heeft die skill veel te maken met één van mijn doelen, namelijk 'meer durven geven', in de zin van me open stellen naar andere mensen. Ik heb bij Breekjaar niet geleerd hoe je gek moet doen, maar ik heb leren vertrouwen op mezelf waardoor ik nu meer mezelf kan zijn bij anderen.
Er zijn nog zoveel andere dingen die ik geleerd heb de afgelopen maanden. Te veel om allemaal op te noemen. Waar ik nog wel graag iets over wil vertellen, is de manier waarop ik nu in het leven sta. Ik merk dat ik me minder druk maak om alles wat er gebeurt. Door dichter bij jezelf te komen en ook te blijven kun je veel meer aan en zijn veel dingen minder zwaar. Acceptatie is echt een kernwoord geworden in mijn leven. Ik geef eerlijk toe dat ook ik het niet altijd makkelijk vind om de dingen te accepteren zoals ze zijn, maar ik heb er al wel aan geproefd hoe het is om meer relaxt te zijn door je niet druk te maken om alles en iedereen. Accepteren is ook niet iets wat je van de één op de andere dag kunt, het vergt tijd om het je eigen te maken.
Eigenlijk is dat ook hoe ik terug kijk op de afgelopen maanden. Ik heb met heel veel dingen een begin gemaakt waar ik mijn hele leven in kan blijven groeien. Je persoonlijke ontwikkeling houdt niet op na Breekjaar, althans zo voelt dat voor mij. Ahhhh, na Breekjaar. Tja ik moet er niet aan denken dat Breekjaar er al weer opzit over anderhalve maand. Alle lieve mensen, de toffe trainingen en meesterlijke gekkigheid ga ik zo onwijs missen.

Oké bij deze een perfect moment om de theorie toe te passen: ik moet accepteren dat Breekjaar straks afgelopen is. Als ik dat accepteer, dan zorgt dat er misschien voor dat ik er niet boos van wordt en dat ik daardoor juist extra kan genieten van de laatste weken.
Breekjaar is tot nu toe voor mij al onbeschrijfelijk waardevol geweest en daar komen de komende weken alleen nog maar vette ervaringen en herinneringen bij.

Dikke knuffel,


Esther

(Breeker in de groep van het 5 maanden Breekjaar in Amsterdam dat startte in februari 2014)