Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Bijna op het einde

Diemer van den Berg,  pionier van het eerste Breekjaar

Diemer van den Berg, 
pionier van het eerste Breekjaar

Geschreven door Diemer van den Berg.

Het jaar zit er alweer bijna op. Een jaar vol belevenissen en ontwikkelingen. Een jaar met een nieuwe groep vrienden.

"Wat is Breekjaar?", vragen ze dan. Ja, geef daar maar eens antwoord op. Onbeschrijfelijk wat we doen en wie we zijn. Wij als pioniers op ontdekkingstocht. Met Breekers en coaches, die eigenlijk op hetzelfde niveau als ons zitten en geen docent-achtige rol hebben.

Chaos en communicatie. Toch wel de twee woorden die Breekjaar het beste omschrijven. De chaos in onze speel/inspiratieplek. Maar ook zit er weer een vorm van structuur in. Of de chaos in het programma. Ja, het is weer uitgelopen. Okee, hoort erbij. Ga er maar mee om. Nieuwe ervaring en leerproces.

Communicatie is dan wel weer het sterkste en tegelijkertijd het zwakste punt. Praten en delen kan altijd. Iedereen accepteert elkaar. Alles is okee. Het mag er zijn. Er wordt samen gelachen en gehuild. Het schept een goede band. De onderlinge communicatie is dan af en toe weer wat rommelig. Hoort ook gewoon bij het leven. Besef je weer hoe belangrijk communicatie eigenlijk is.

Wat hebben we een hoop meegemaakt. Van de Quest Trek, die bij veel mensen toch wel voor een verandering zorgde, tot gekke feesten als carnaval. Of Bevrijdingspop in Utrecht met de groep. Wij gaan los op z'n Breekjaars, anderen kijken van "Wat zijn die mensen gek". Ja, gek zijn we zeker, maar we doen dingen die we leuk vinden en volgen ons hart. Zo, stop die maar in je zak.

Ook mooi om iedereen te zien groeien en opbloeien. Nu neem ik mezelf even als voorbeeld. Van stille, introverte dromer tot directe, ondernemende, prettig gestoorde Brabander. Ja, ook door Breekjaar. En dromen doe ik trouwens nog steeds. Al doe ik nu iets met mijn dromen in plaats van er alleen aan te denken. Verder is mijn Breekjaardoel van studiekeuze ook uitgekomen. Zat ik eerst te kijken bij normale opleidingen, kwam ik uiteindelijk door een van de coaches uit bij een opleiding waar ik mijn eigen ding kan doen en wat past bij wat ik wil en wie ik ben.

Wat zal ik het missen om iedereen zo vaak te zien. De diepe gesprekken, de gymzaal, alle workshops en andere inspiraties. Samen klussen voor een festival, mede georganiseerd door een aantal van onze toppers. Filmavondjes op de beamer alsof we onze eigen bioscoop hebben. Samen muziek maken, vaak geleid door enkele van onze muzikale meesterbreinen. Of we maken met een graffitiworkshop even een waar paradijs van ons net gebouwde hok.

Terugkijkend op het jaar lijkt het af en toe haast onrealistisch wat we allemaal hebben gedaan en voor elkaar gekregen. Van een lege, kale gymzaal hebben we ons eigen huis/leerplek/rustplek en ga zo maar door gemaakt. Niks is te gek. Van tribunes tot creatieve kunstwerken van spiegelmozaïek op de muur.

Wel grappig, schrijven doe ik uitgebreider dan praten bij een check-in/out. Daar kwam ik nog een verrassend uit de hoek door een keer te zeggen "De zon schijnt, ik heb koffie en ik ben hier. Check-in". De gezichten die me toen aankeken, zal ik niet snel vergeten.

Goed. Breekjaar zit er helaas alweer bijna op dus ik eindig net als hoe ik mijn eerste blog geëindigd ben.

Check-out!

Diemer