Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Geïnspireerd door Breekjaar

Geschreven door: Sara Eenhoorn.

En dit En dat

Misschien herken je het wel, teveel willen. Alle dingen aangrijpen die op jouw pad belanden. Ik ben zo iemand, die me het liefst overal in wil gooien. Ik heb een enorme behoefte om het liefst in sneltreinvaart te leren, te groeien en te ontdekken. Ik wil alles op de wereld zien én naast Journalistiek ook Antropologie leren én daarnaast ook Film-en TV Wetenschappen doen, een cursus Italiaans, Spaans volgen én als ik dan toch bezig ben, ook nog een goed woordje Frans kunnen spreken. Het liefst wil ik ook nog te werk in het buurthuis bij mij om de hoek, een dag helpen op een daklozen centra, djembé les nemen, én afreizen naar een ontwikkelingsland om daar mijn handen uit de mouwen te steken. Dan neem ik me voor om, over dat alles, ook nog eens te gaan bloggen over wat ik dan mee maak. Waarom komt het dat ik zoveel dingen wil doen, vroeg ik me af? 

Zoveel doen

Ik denk dat ik gewoon super geïnspireerd ben door het motto: "je leeft maar 1 keer”. Ik houd er van om het leven écht te leven. Intens, met passie en samen met anderen. Er wordt zoveel van ons als mens verwacht en we krijgen zoveel impulsen van buitenaf dat ik me soms afvraag of we dan nog gehoor geven aan je innerlijke vuur, je ware kern. Want in die kern zitten je dromen, verlangens of wensen die vertellen wat je eigelijk écht wil met jouw leven. De een wordt gelukkig van een negen tot vijf baan, de ander wordt gelukkig van hard studeren en promoveren op diverse instituten. De een voelt zich een blij ei, als hij of zij een eigen zaak opent, de ander krijgt kriebels als ie eraan denkt zijn/haar voet te zetten op diverse continenten. In deze wereld die continu in beweging is, blijkt het vrij lastig te luisteren naar hetgeen wat je écht wilt en daar dan ook voor te gaan durven staan. Want wat zouden anderen daarvan dan vinden? Is al snel de eerste gedachte die in ons opdoemt als we ons deze vraag bewust stellen. 

Positieve revolutie

Maar hoe ongelofelijk tóf zou het zijn, als iedereen gaat doen waar die blij van wordt? En we elkaar daarin kunnen steunen, inspireren, laten groeien en van elkaar kunnen leren. Dat zouden we een soort Positieve Revolutie in gang kunnen zetten, waarin de kracht van ieder individu in deze omvangrijke maatschappij centraal staat. Stel je voor dat je een negen tot vijf baan hebt op kantoor, maar je stiekem al heel lang hebt gedacht om muzikant of kok te worden, waarom zou je die uitdaging dan niet aan gaan? Bang om te falen? Bang voor het risico dat je neemt? Bang wat anderen daarvan gaan vinden? Als je er echt in gelooft, dan kom je er zegt mijn moeder altijd. Misschien wordt je dan wel geen bekende muzikant met uitverkochte concerten of masterchef in een vijfsterren restaurant, maar je doet wel iets waar je plezier uit haalt en doet iets waar je echt blij van wordt. Je geeft jouw talent de kans om zich te laten zien. Het talent in jezelf ontdekken en tot bloei laten komen is een geweldige manier om het leven écht te leven. 

Talent ont-dekken

“Ontdekken” is eigenlijk een heel bijzonder woord. Als je het splitst in tweeën, dan ligt de nadruk op het woordje “ ont". Het maakt het woord “ dekken” negatief. Er valt dus iets te ont-dekken. Ontdekken wil dus zeggen dat er nu iets is, wat opgebouwd is uit meerdere lagen. Ik neem het voorbeeld van ‘jezelf ontdekken’. Om jezelf te ontdekken moet je vragen stellen als Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Er zijn verschillende lagen die je moet pellen om tot je kern te komen, je moet dus terug naar de basis, om zo achter de antwoorden op deze niet alledaagse levensvragen te komen. In de oertijd, luisterde mensen naar hun innerlijk natuur. Er waren ook geen invloeden van buitenaf dus werden ze vanzelfsprekend teruggeworpen op zichzelf en op elkaar. Het was veel gemakkelijker om te luisteren naar je innerlijke vuur. Wie goed kon jagen, ging jagen, wie goed kon verzamelen verzamelde enzovoort. Door te ontdekken leren we dus meer over onszelf als individu en krijgen we meer inzicht in hetgeen waar we goed in zijn. En dat maakt van ieder een blij mens. Zo zie je maar van die saaie geschiedenislessen over oertijden enzo, kunnen we nog best wat van leren.  

Mijn doel 

Mijn doel bij Breekjaar is dan ook nog steeds meer van mezelf te ontdekken. Waarvan ga ik aan? Waarvan ga ik absoluut ‘uit'? Ik wil het leven vieren, elke dag weer. Tegenslagen op mijn ontdekkingspad kom ik vast en zeker tegen, maar die maken deze reis naar binnen des te meer intenser. Het belangrijkste wat ik in deze periode bij Breekjaar heb geleerd is om meer te luisteren naar je eigen dromen, wensen of verlangens en daarvoor met opgeheven hoofd en twee benen op de grond voor te durven te gaan staan. 

"Life is too short to be anything but HAPPY” Sara Eenhoorn.