Breekers Blog - Breekjaar

Op het Breekers Blog van Breekjaar lees je over het concept van een tussenjaar, het maken van een studiekeuze en het ontwikkelen van specifieke skills. 

Een chaos met structuur

Breekjaar pionier Mette

Breekjaar pionier Mette

Zoals zo vaak was ik weer bezig met het uitstellen van zaken en rustig een filmpje aan het kijken op mijn computer toen mijn moeder mij wees op een stukje in de krant. Het eerste wat me opviel was dat een goede, alom bekende vriend Rutger bij het artikel stond met een 'just out of bed look.'

Ik begon het stukje te lezen en zo kwam ik op Breekjaar. Allereerst leverde dat de bekende twijfels op, maar na de site goed te hebben doorgenomen en het nodige pushwerk van mijn ouders, besloot ik Anke te bellen of er nog plek was. Zodoende werd er een intakegesprek ingepland in Utrecht. Althans, dat stond in de mail! Mijn vader bracht me naar Utrecht terwijl Dolf en Anke naar Amsterdam waren gereden voor het gesprek. Shit happens! Toen ik eenmaal mijn rentree maakte in de hoofdstad ontmoette ik de sympathieke Dolf en Anke die mijn een sneak preview gaven van wat breekjaar inhield en ik was gelijk enthousiast!

Afgesproken werd wel dat ik het introweekend zou missen vanwege mijn paniekaanvallen, maar na het verlossende telefoontje van Anke dat ik was toegelaten hebben we afgesproken dat ik toch een nachtje zou gaan, een van de beste keuzes uit mijn leven bleek!

Na opgestaan te zijn om 6 uur werd ik door mijn vader langs allerlei groene landschappen en onverharde wegen naar het kamp toe gereden waar ik gelijk door vrolijke en uitgeputte gezichten werd begroet. Zo maakte ik kennis met iedereen en ik voelde me gelijk thuis! Ik kon het goed vinden met Jan Pieter en mijn voor mij nog niet bekende buddy's behandelden mij gelijk als buddy's!

De dag bestond verder uit een workshop van Gundalyn over keuzes en er werd een start gemaakt met het POP waarin vragen stonden die we binnen het gehele Breekjaar gaan behandelen! De vragen hadden betrekking op alle zaken waarover ik nu in dubio zit en zetten me ook aan het denken over nieuwe dingen! Dit laat ik allemaal nog even achterwege gezien we hier het hele jaar mee aan de slag gaan en ik zal gedurende het jaar hier verslag over doen! Wel merkte ik gelijk dat een twijfelende Breeker als ik in dit jaar zelf antwoorden ga vinden over mijn keuzes en vragen ten aanzien van reizen, studies, zelfkennis en beroepskeuze! 

Enfin, voor mij was het introductieweekend van een kortere duur, maar in de 30 uur dat ik present was werd me wel gelijk duidelijk wat een geweldige groep we met elkaar hebben. 

weekend.jpg

Dat je in 30 uur z'n band met elkaar kan opbouwen zal ik van mijn leven niet vergeten. Hoe mentaal, geestelijk of fysiek zwaar het ook is. Binnen het Breekjaar breekt niemand. We vormen een kring die niet doorbroken kan worden! Oké, ik dwaal een beetje af in mijn emoties over de geweldigheid van het Breekjaar dus ik brei er een einde aan.

Breekjaar is een aanrader voor alle mensen die twijfelen over zijn of haar toekomst en wij als pioniers gaan de basis leggen voor iets dat heel veel mensen gaat helpen bij de keuzes die ze na de middelbare school moeten maken!

Kortom. Breekjaar is geweldig. Voor een jongen met paniekaanvallen geen enkel moment van angst gehad. De chaos in mijn hoofd vermengde zich met een veilige structuur.

Breekjaar 2014, let's do this!