Nieuws - Breekjaar

Lees meer nieuws over alle eigenschappen van een Breekjaar: tussenjaar, studiekeuze, persoonlijke ontwikkeling, coaching, stoppen met studie en naar het buitenland gaan. 

De examentips die wél werken

De eindexamens zijn in volle gang. Zo’n 200.000 van jullie zitten met klamme handjes in de gymzalen. Liters energydrink, slapeloze nachten en bananen voor de concentratie zijn de revue al gepasseerd. Alles met één doel: een topprestatie leveren. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het beste uit jezelf? Breekjaar helpt je met een paar acties en oefeningen om relaxt en met vertrouwen je examens door te komen. Niet met open deuren, maar met 4 last minute tips die écht werken. Zodat jij nog beter voorbereid bent.

1.    Beweeg!

beweeg.jpg

Leren, blokken, stampen: je doet het allemaal met je hoofd. Vaak zittend of hangend boven de boeken. Maar wist je dat je je examenstof veel beter opneemt als je af en toe je spieren los schudt? Neem elk uur een pauze van een paar minuten, zet een lekker nummertje op en doe een gek dansje! Blijf ook gewoon sporten als je dat normaal al deed; het is echt geen tijd- of energieverspilling.

2.    Adem!

Alle lesstof zit in je geheugen opgeslagen. Maar hoe zorg je ervoor dat je er bij kunt als je gestrest bent? Let dan even op je ademhaling. Een hoge en snelle ademhaling geeft juist stress. Zet bij de start van je examen je voeten op de grond en adem een paar keer diep door je neus in en uit. Daarmee geef je je hersenen het signaal dat het oké is en kun je je geheugen maximaal gebruiken.

3.    Voel!

Gaan je gedachten door de zenuwen alle kanten op? Probeer dan in het hier en nu te komen. Doe je ogen dicht en probeer minstens vijf geluiden te horen. Welke geuren ruik je? En wat voor smaak heb je in je mond? Hoe voelt je lichaam, de kleding op je lijf, je voeten in je schoenen, je spieren? Steeds als je merkt dat je afdwaalt, ga je vriendelijk weer verder met de oefening. Je zult merken dat je rustiger wordt en weer focus hebt.

4.    Verbeeld succes!

Je hebt vast vaak gehoord: geloof in jezelf, je kunt het. Maar hoe doe je dat? Door je eigen succes te visualiseren. Voordat je gaat leren of examen hebt, denk je terug aan een fijn moment waarop je trots was op iets wat je gedaan had. Bijvoorbeeld toen je een mooi cijfer had gehaald, scoorde tijdens een sportwedstrijd of een prijs won. Ga op in dat goede gevoel, voel de opluchting en droom even lekker weg. Merk je dat je nu meer in jezelf gelooft?

En dan?

Je bent echt bijna klaar met de middelbare school. Maar wat nu? Het is tijd voor een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging. De grote vraag is alleen: welke uitdaging? Want kies je voor een studie, een verre reis of ga je een jaar werken? En als je gaat studeren, weet je dan wat je gaat studeren? Genoeg vragen maar weinig antwoorden. Wat je wel zeker weet is dat je de goede keuze wilt maken. Maar hoe doe je dat? Want ondanks alle studietesten en adviezen kom je er niet uit. Breekjaar is geschikt voor jou als je een antwoord wilt hebben op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?