Nieuws - Breekjaar

Lees meer nieuws over alle eigenschappen van een Breekjaar: tussenjaar, studiekeuze, persoonlijke ontwikkeling, coaching, stoppen met studie en naar het buitenland gaan. 

Yes! Keuzestress! Ik kies een tussenjaar.

Keuzestress. Steeds meer jongeren hebben er last van. Met de inschrijf-deadline van 1 mei en de eindexamens voor de deur is de vraag “Wat wil ik nu eigenlijk?” relevanter dan ooit. Je mogelijkheden zijn eindeloos, maar ook de druk wordt ook steeds groter, mede door het studievoorschot dat dit jaar van kracht wordt.

Maar wat als je niet iets hoeft te wórden? Wat als je juist wilt ontdekken wat je al bént? En vanuit daar je keuzes kunt maken? Op deze manier is de kans groter dat je bij de juiste studie of -  minstens zo belangrijk – in de juiste baan terecht komt.

Steeds meer jongeren kiezen daarom voor een tussenjaar. Hiermee stellen ze het maken van de keuze nog lekker een jaartje uit. Ze vertrekken met hun backpack naar het buitenland om nog éven onbezonnen te kunnen feesten, te kunnen genieten van hun vrijheid en het ‘niet-weten’. En daarna? Daarna is de kans groot dat dezelfde vraag als een boomerang op je af komt... (“Maar goed” denk je nu misschien, “dan heb je wel een leuk jaar gehad.”).

Stel je voor...Dat er een tussenjaar is dat je zowel avontuur biedt, als je juist ook hélpt bij het maken van je keuze. Een jaar waarin je kunt ontdekken, spelen, groeien en ontwikkelen, op een manier die op de middelbare school niet mogelijk was. Waarin je zelf je richting kunt bepalen, en waar je dingen meemaakt die op school nooit de aandacht hebben gekregen. Fouten maken bijvoorbeeld. Of leren kiezen, ondernemen, verbinden met anderen en je eigen geld verdienen. En waarin je ook nog de kans krijgt om lekker 2 maanden naar het buitenland te gaan. Én het hele jaar door avonturen te beleven tijdens allerlei gave workshops, 2 x op kamp, samen koken en gezellige avonden op de locatie, wat dan ook…

Breekjaar is dat tussenjaar. Een jaar waarin jij kunt ontdekken wie jij bent en wat jij wilt. Waar je dingen tegenkomt die je misschien eerder nooit bedacht zou hebben, verborgen talenten ontdekt, of juist uitkomt bij iets wat je al heel lang wilde, maar tot nu toe nog net niet durfde. Je gaat een groep van max. 30 deelnemers (Breekers) het avontuur aan en combineert op deze manier het maken van een keuze met de voordelen van een tussenjaar. En dat zijn er nogal wat! Hieronder de belangrijkste op een rijtje.

Na een tussenjaar ervaar je:

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. 
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. 
  • Meer motivatie. 
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. 
  • Meer kennis van en ervaring met andere culturen en lagen van de bevolking.
  • Meer levensgeluk. 

Bron: "Kies gerust voor een tussenjaar" / e-gids / Danielle Vogels, 2014/ www.targetfocus.nl  (gebaseerd op een onderzoek van Florida State University, 2014)


KOM NAAR EEN BREEKDAG! (OPEN DAG)

Hoe Breekjaar precies in zijn werk gaat kun je het beste gewoon komen ervaren. Speciaal hiervoor organiseren we Breekochtenden. KOM NAAR EEN BREEKOCHTEND (OPEN DAG) >>>

P.S. Ook voor je ouders hebben we iets te lezen: 4 Studiekeuzetips voor ouders.