Nieuws - Breekjaar

Lees meer nieuws over alle eigenschappen van een Breekjaar: tussenjaar, studiekeuze, persoonlijke ontwikkeling, coaching, stoppen met studie en naar het buitenland gaan. 

De 3 mythes over studiekeuze

De 3 mythes over studiekeuze

Zo, einde van het schooljaar; vakantie! Of..toch niet? In je hoofd fiets je zwetend rondjes. Je weet namelijk nog niet aan welke studie je wilt starten in september.

Je hebt je compleet gefocust op je examens en met een diploma op zak, sta je nu voor een dikke toekomstkeuze: welke studie wil ik? Óf je bent (al een paar maanden) niet zeker of je met je huidige studie wel door wilt.

Rondjes fietsen in je hoofd over je studiekeuze is heel vermoeiend. En die rondjes fietsen de meesten van ons, om dat er een aantal grote mythes en misvattingen zijn over studiekeuzes maken. Wij van Breekjaar hebben er maar al te veel van deze mythes voorbij zien komen en willen je graag uit de brand helpen als het om studiekeuze-stress gaat. Daarom helpen wij hierbij de top 3 misvattingen om zeep!

Mythe 1: Ik moet weten wat ik wil

Helemaal niet. Op school ben je (meestal) hartstikke druk bezig geweest met leren. Over geschiedenis, over wiskunde, over biologie, over talen. Maar één vak heb je op school overgeslagen: jezelf. En als je jezelf nog niet zo goed kent, hoe kan je dan verwachten dat je exact weet wat je passie is en waar jij de komende jaren je aandacht aan wilt geven?
In het ‘nog niet weten’ schuilt een grote kans. Alles kan namelijk nog! En toevallig wil jij ook van alles; ontdekken, beleven, reizen. Op zoek naar jezelf totdat het voor jou helemaal helder is wat je keuze is; lijkt dat je wat?

Mythe 2: Iedereen weet het wel en alleen ik weet het niet

Iedereen heeft een studiekeuze gemaakt en jij hangt erbij..vol twijfels. “Waarom weet de rest wel supergoed wat ze willen en ik niet?” Ook deze mythe kunnen we direct de kop in drukken. Alleen al omdat we het afgelopen jaar meer dan 50 Breekers dit hebben horen zeggen. Breekers die dachten dat ze het wisten en toen toch niet op hun plek zaten bij hun studie. Breekers die door de bomen het bos niet meer zagen na hun examens. En de hoge studie-uitval is ook een bewijs dat –heel stiekempjes- anderen het ook vaak niet zeker weten.

Van de eerstejaars studenten valt 30% uit in het eerste jaar en van de degenen die blijven, is 27% niet blij met waar ze zitten. Dus het zijn er veel meer die het niet weten. Enne…samen ontdekken is toch veel gezelliger?

Mythe 3: Ik mag niet meer terugkomen op mijn studiekeuze

“Als ik een keuze heb gemaakt, moet ik me ook aan die keuze houden.” Veel van ons hebben deze gedachte en het nieuwe leenstelsel maakt het niet makkelijker om te twijfelkonten.
Maar wat als jij helemaal niet gelukkig ben met je studie? Wat voor effect heeft dat op de rest van je leven, op je motivatie en op je doorzettingsvermogen.
Gelukkig zijn met je keuze is superbelangrijk. Want als jij je bij je keuze totaal niet happy bij voelt, kan de reis naar dat doel heel zwaar worden én het behalen onwijs moeilijk maken.
Tuurlijk zitten er gevolgen aan het terugkomen op je studiekeuze. Maar laat je dat je levensgeluk in de weg staan?

Pfoeh, voel jij je ook al wat lichter? Wij wel. En onze Breekers ook. Zij hebben inmiddels een toekomstkeuze gemaakt waar zij 100% achter staan.