Nieuws - Breekjaar

Lees meer nieuws over alle eigenschappen van een Breekjaar: tussenjaar, studiekeuze, persoonlijke ontwikkeling, coaching, stoppen met studie en naar het buitenland gaan. 

Handige e-gids: "Kies gerust voor een tussenjaar"

Waarom een tussenjaar?

Zal ik een tussenjaar nemen of niet? Als jij je dit weleens hebt afgevraagd, is een tussenjaar sowieso goed voor jou. Danielle Vogels van Targetfocus schreef twee handige e-gidsen om je te helpen jouw twijfels te overwinnen, risico’s te beperken, te bepalen welke invulling van een tussenjaar goed is voor jou en je ouders hiervan te overtuigen. Deze gids kun je hier bestellen.

Vinden jouw ouders het spannend dat jij voor een tussenjaar wilt kiezen, dan kun je hen wijzen op de e-gids HELP mijn kind wil een TUSSENJAAR. Deze bevat voor een deel dezelfde informatie als de gids voor jou en geeft je ouders mogelijkheden om je te begeleiden bij een tussenjaar, zonder zich er teveel mee te bemoeien.

Om te beginnen het bewijs dat een tussenjaar goed voor je is. Dit blijkt onder meer uit het Gap Year onderzoek van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) en uit onderzoek van Joseph O’Shea; hoofd van Florida State University’s Office of Undergraduate Research. Hij beschrijft zijn bevindingen in het boek ‘Gap Year: how delaying college changes people in ways the world needs’, dat begin 2014 verscheen. Uit deze onderzoeken komen de volgende opbrengsten van een tussenjaar naar voren: 

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. (Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou doorstuderen.)
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. (Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt.) 
  • Meer motivatie. (Doordat je in het tussenjaar je drijfveren kunt gaan volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.)
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. (Door de punten hierboven.)
  • Betere talenkennis. (Vooral als je in je tussenjaar naar het buitenland gaat; in Breekjaar zitten twee maanden buiteland)
  • Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. (Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving.) 
  • Meer levensgeluk. (Door alle hierboven genoemde punten.)

Bron: "Kies gerust voor een tussenjaar" / e-gids / Danielle Vogels, 2014 / www.targetfocus.nl


Breekjaar is een nieuw tussenjaar dat jongeren in staat stelt het maximale uit een tussenjaar te halen onder begeleiding van een persoonlijke coach: leren kiezen, zelfvertrouwen, diverse life-skills, persoonlijke groei, twee maanden buitenlandervaring en (maatschappelijk) ondernemerschap. Breekjaar doe je samen in een hechte groep waar je vrienden voor het leven ontmoet. Zie www.breekjaar.nl.