Toen ik stopte met mijn studie - Breekjaar

In een tussenjaar bij Breekjaar leer je over jezelf en over anderen, waardoor je beter keuzes leert maken. Studiekeuze wordt zo makkelijker dankzij specifieke skills, creativiteit en ondernemerschap. 

TOEN IK STOPTE MET MIJN STUDIE

Oud-Breeker en studiestopper Sanne vertelt over haar Breekjaar-ervaring

Toen ik na de middelbare school begon met mijn studie Rechten aan de Universiteit van Utrecht, was ik ongelukkig. Ik zat vol met twijfels en onzekerheden. Ik had zo verschrikkelijk hard gewerkt om mijn VWO-diploma te halen, dat alleen de gedachte aan studeren mij al benauwde. Toch moest ik wel iets kiezen, omdat een tussenjaar volgens mijn ouders niet verstandig was. Ik heb mijn studiekeuze toen tot het allerlaatste moment uitgesteld, omdat ik gewoonweg niet wist wat ik wilde. Mijn beste vriendin destijds koos voor de studie rechten. Ik heb er voor gekozen haar achterna te gaan. We leken tenslotte veel op elkaar, dus het zou wel goed komen.  'Ik zie het wel', dacht ik. 'We zijn in ieder geval samen'.

Dat dit geen goed plan was, bleek al snel. Een studie kiezen waar je zelf helemaal niet achter staat, hou je namelijk niet vol.
 

Uit je comfort zone

Toen ik over Breekjaar las, gebeurde er iets bijzonders in mij. Ik voelde me ineens niet meer alleen. Breekjaar was namelijk precies wat ik nodig had. En, nog belangrijker, ik was niet de enige! Ik heb toen direct de beslissing genomen om te stoppen met mijn studie. Het maakte me niet meer uit wat mijn ouders ervan zouden vinden. Ik had namelijk eindelijk gevonden wat ik wilde. 

Breekjaar gaf mij de kans om er even tussenuit te zijn en op zoek te gaan naar wie ik ben. Ik weet nog dat ik naar de Breekochtend (kennismaking) kwam. Jeetje, wat was dat eng! Ik, het verlegen en onzekere meisje, moest uit mijn comfort zone stappen en dat was nou precies wat ik liever niet deed. Maar wat voelde het goed! Het was zo anders dan een schooldag! Achteraf realiseerde ik me dat ik in één dag meer geleerd had dan al die jaren school. Ik mocht spelen, gek doen, lachen en fouten vieren. Ik voelde me in een paar uur tijd vertrouwd met de mensen om me heen en durfde een klein glimpje van mezelf te laten zien. Stap één was gemaakt. Ik heb de maanden daarna zoveel nieuwe inzichten, zoveel positieve energie en zo'n lading zelfvertrouwen gekregen, daar zal ik de rest van mijn leven plezier van hebben!
 

Geloven in jezelf

Ik weet dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik ben dan ook heel blij dat ik op dat moment naar mijn gevoel heb geluisterd en voor mezelf heb gekozen, ongeacht de mening van anderen. Dit is iets wat ik heb geleerd bij Breekjaar: vertrouwen op je gevoel.

Je (onderbuik)gevoel weet namelijk al lang het antwoord bij belangrijke keuzes, voordat je er überhaupt over na kan denken. Natuurlijk is het heel nuttig dat we over dingen na kunnen denken, maar het kan ook heel belemmerend zijn!


Het meest bijzondere moment van mijn Breekjaar was het moment dat ik op een rustige plek, buiten, in de zon, met mijn ogen dicht stond, samen met mijn coach.  Ze vroeg me om voor te stellen hoe mijn leven eruit zou zien over drie jaar. Nadat ik dit had beschreven vroeg ze me of deze oudere Sanne misschien een advies had aan de huidige Sanne. Waarop ik antwoordde: 'Lieve Sanne, wees tevreden met jezelf. Je bent goed zoals je bent.' Het feit dat dit advies vanuit mezelf kwam, zorgde ervoor dat het voor het eerst echt binnenkwam. Ik geloofde in mezelf. 
 

En nu?

Ik heb een nieuwe (studie)keuze kunnen maken, op basis van mijn gevoel alles wat ik nu, dankzij Breekjaar, over mezelf weet. Ik weet nu dat ik van een studie op de Universiteit niet gelukkig word. Ik legde de lat voor mezelf altijd veel te hoog. Breekjaar heeft mij geleerd om niet te vragen van mezelf om op het allerhoogste niveau te presteren, maar mijn hart te volgen en de dingen te doen die ik écht wil. Ik hoef nog niet alles te weten, ik moet me vooral goed blijven voelen.

Inmiddels heb ik de studie gevonden waar ik écht blij van word: Toegepaste Psychologie. En dat jaar bij Breekjaar, dat pakt niemand me meer af!


Wat kan Breekjaar voor jou betekenen?

Breekjaar biedt een inspirerend tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin jij, door middel van coaching, workshops, (maatschappelijk) ondernemerschap en de wereld ontdekken, op zoek gaat naar je eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik?” “Wat kan ik?” en “Wat wil ik?”

Het Breekjaar Jaarprogramma start september 2018. De intakes zijn al bezig. Dus als je interesse hebt of als je al weet dat je mee wilt doen, kun je je nu al inschrijven voor een Breekochtend!