Liefdevolle Stress

Mette - Liefdevolle stress.jpg

Door Mette Hermkens.

Stress. Stress is iets waar ik altijd last van zal hebben. Ik kan proberen de stress fijn te knijpen maar de stress zal altijd door mijn vingers heen glippen. Wel heb ik gemerkt dat je stress kan indammen met een veilige liefdevolle omgeving. Breekjaar? Ja, Breekjaar!


Voor een leek zal mijn inleiding niet gelijk te begrijpen zijn dus ik zal bij het begin beginnen. Ik ben een jongen van 19 jaar die last had en heeft van paniekaanvallen. Ik stond op de drempel van mijn tussenjaar tot ik besloot Breekjaar te kiezen. Alle dingen die ik in een tussenjaar wou doen worden nu overzichtelijk gekaderd in combinatie met enorme vrijheid. Dit allen tezamen in een leuke, gemengde groep met chille begeleiders in Utrecht. Zo wordt het constante gevoel van spanning gedempt. Een mooi voorbeeld hiervan was het BreekMoment.

Het BreekMoment moest samenvatten waar je nu staat en wat je zoal geleerd hebt. Echter, dit moest je presenteren voor de ouders en kennissen van alle Breekers. Spannend! In mijn geval heb ik een van de kwaliteiten die ik heb uitgelicht. Deze kwaliteit is leiderschap. Via mijn vader kon ik een folder opdracht organiseren waarmee we op een weekendje weg zouden kunnen. Dit was een ideale kans om mijn leiderschapskwaliteiten te gebruiken! Optimistisch als ik ben had ik niet op tegenvallers gerekend die er natuurlijk wel kwamen: hoe regelen we het vervoer van de folders? Doet iedereen mee? Dit bracht enorm veel stress met zich mee omdat er uiteindelijk maar 11 mensen konden en ik geen manier had om de folders te vervoeren. Om eerlijk te zijn, ik wou de opdracht eigenlijk afblazen, maar dat was niet meer mogelijk! En wat denk je? Achteraf is alles prima gelukt! Zo heb ik enorm veel geleerd en mijn leiderschapskwaliteiten kunnen gebruiken. Hiervoor heb ik de ruimte gekregen binnen Breekjaar en sta ik hier (liggend op bed) als een tevreden man.

Enfin, dit alles heb ik gepresenteerd aan iedereen die aanwezig was. Waar gezonde spanning zich bij de meeste mensen normaal uit, uit het zich bij mij in angst, duizeligheid en misselijkheid en ik moest ook nog eens als laatste presenteren. Voor mijn gevoel wou ik het liefste naar huis gaan, maar uiteindelijk heb ik doorgezet en was het heel leuk. Dit lukte vooral doordat alle ingrediĆ«nten aanwezig waren om de stress in te dammen: liefde, veiligheid en humor! Breekjaar is een plek
waar iedereen oprecht is en zichzelf is en daardoor kunnen
angst en stress worden ingedamd door een groot hart!

Mette Hermkens - Liefdevolle Stress.jpg