Help! Mijn kind wil stoppen met de studie

Op het moment dat je door krijgt dat je kind niet op de juiste plek zit in zijn/haar studie, schieten er talloze vragen door je heen: Komt het nog wel goed met de toekomst van mijn kind? Wat moet hij/zij nu gaan doen de rest van dit jaar? Hoe leg ik dit uit aan mijn omgeving? Een gevoel van onmacht steekt vaak de kop op. Om hier uit te komen, helpen de volgende 5 stappen.

HELP! Mijn kind wil Stoppen met zijn/haar studie.

5 stappen om je kind te ondersteunen en opnieuw perspectief te zien.

Op het moment dat je in de gaten krijgt dat je kind niet op de juiste plek zit in zijn/haar studie, schieten er talloze vragen door je heen: Komt het nog wel goed met de toekomst van mijn kind? Wat moet hij/zij de rest van dit jaar gaan doen? Hoe leg ik dit uit aan mijn omgeving? 

De volgende 5 stappen kunnen je helpen:

Stap 1: Laat toe dat het nu niet gelukt is.

Het voelt wellicht als falen, zowel voor je kind als voor jou. Maak daarom even pas op de plaats en erken het gevoel van teleurstelling. Vraag ook hoe je kind dit ervaart en hoe hij/zij hier mee om is gegaan. Realiseer je dat de kans groot is dat er schaamte of schuld in het spel is. Wees mild en ga het gesprek aan.


Stap 2: Krijg inzicht in de oorzaken.

Kijk terug op de eerder gemaakte studiekeuze: Hoe ging dat proces? Welke omstandigheden waren er tijdens het studeren? Wat speelde er in de afgelopen maanden allemaal in het leven van je kind? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je samen meer inzicht hoe het kwam dat je kind niet op de goede plek zat en verander je de ‘mislukking’ in een leerervaring.

Stap 3: Onthoud: het is niet alleen aan jou!

Het is logisch dat je je als ouder verantwoordelijk voelt. Toch ben jij niet de enige 'go-to person' voor je kind. Welke andere volwassenen (buiten het gezin) kunnen een helpende rol vervullen? Zijn er rolmodellen? Een oudere neef of nicht? Jongeren in de omgeving die zelf gestopt zijn? Of wellicht een studiekeuzeprofessional? Voor jou als ouder kan het ook helpen om met ervaringsdeskundige ouders te praten.
 

Stap 4: Omarm de beslissing volledig.

Je kind wil stoppen. Punt. Dit betekent dat hij/zij zónder die studie gelukkiger zal zijn dan mét. De komende maanden is je kind bevrijd van een last - en nu de mogelijkheid heeft om te ontdekken wat hij/zij echt leuk vindt. Beeld je in hoe fijn het moet voelen om je vrij te voelen na een periode van ‘opgesloten zitten in een studie’. Deze tijd benutten om weer perspectief te gaan zien, kan heel motiverend werken. Je kind heeft zichzelf de kans gegund om het pad te volgen dat hem/haar gelukkig maakt. 
 

Stap 5: Kijk samen naar de mogelijkheden.

Ondersteun je kind in deze onzekere periode. Blijf het gesprek aangaan over 'wat nu' - zonder hem/haar onnodig onder druk te zetten. Bekijk wat je kind met de rest van dit studiejaar kan gaan doen. Wil hij/zij zich gaan oriënteren op een nieuwe studie? Of is er iets wat hij/zij graag wil leren? Een taal bijvoorbeeld? Probeer te stimuleren dat je kind gaat ontdekken wat écht bij hem/haar past.  


Wat kan Breekjaar hierin betekenen?

Bovenstaande stappen kunnen jou als ouder helpen in het proces na het stoppen van een studie. Tegelijkertijd heb je als ouder beperkte mogelijkheden.

Breekjaar is een inspirerend tussenjaarprogramma voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar om te helpen in het maken van slimme toekomstkeuzes. Door middel van coaching, workshops en (maatschappelijk) ondernemerschap de wereld gaan ontdekken, gaat jouw dochter of zoon op zoek naar een eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik” “Wat kan ik” en “Wat wil ik”.

Breekjaar biedt een Jaarprogramma aan dat start in september 2018. De intakes lopen al. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar een gratis Breekochtend! Jouw dochter of zoon krijgt de kans om aan de sfeer van Breekjaar te proeven op deze dag - en jij als ouder kunt al je vragen stellen. Meer info vind je hier>> 

Wil je in contact komen met ouders van (oud)-Breekjaardeelnemers? Dat kan! Stuur een mailtje naar post@breekjaar.nl, dan brengen we je in contact.