Breekjaar is leren kiezen

Breekjaar is leren kiezen

Je ouders willen natuurlijk ook dat je een goede studiekeuze of toekomstkeuze maakt. Ze willen je begeleiden, stimuleren en helpen om de juiste keuzes te maken. Je bent inmiddels opgegroeid tot (bijna) volwassen mens en je opties zijn oneindig groot. Misschien hebben ze een beeld bij wat goed is voor jou, of laten ze je juist helemaal vrij. Hoe dan ook; je ouders willen ook de beste keuze voor jou. 

 Breekjaar - Breekochtend 

Breekjaar - Breekochtend 

Waarschijnlijk hebben je ouders zelf in hun leven al ervaren hoe lastig het soms kan zijn om belangrijke keuzes te maken. Ze hebben je begeleid toen je moest kiezen voor een profiel of richting. Dat was zeker toen je nog jonger was niet gemakkelijk. En keuzes maken blijft lastig. Daarom zullen ze vast inzien dat begeleiding en ondersteuning en een zekere mate van zelfstandigheid tijdens het maken van een keuze van groot belang is. Precies om deze redenen is Breekjaar opgericht.

 

Dolf Hautvast - Mede-oprichter en onderwijskundige

"Mijn hart ligt bij jongeren die uitvallen en een andere ondersteuning en vorm van aandacht nodig hebben. Voor deze jongeren heb ik zo’n 30 jaar gewerkt met zo’n 100 scholen in Nederland en in het buitenland. Ik heb onderzoek gedaan en alternatieve programma’s opgezet, zoals “School2Care” in Amsterdam. Breekjaar is een unieke formule waarin alle elementen die je nodig kunt hebben in een tussenjaar geboden worden: werken  en ondernemerschap; sociaal functioneren en leren in een groep; buitenlandervaring  opdoen; je talenten en ambities ontdekken;  werken aan je persoonlijk gedrag  en aanleren van nieuwe vaardigheden wat resulteert in een gedegen toekomstplan van iedere deelnemer.Het is mijn ambitie dat Breekjaar in de komende jaren toegankelijk wordt voor jongeren uit alle maatschappelijke groepen. Omdat Breekjaar jongeren met zelfkennis en zelfvertrouwen eigen keuzes leert maken voor de toekomst."

Wat levert het op? 

Na een Breekjaar ben je in staat duurzame keuzes voor jezelf te maken; voor een vervolgstudie en voor de richtingen die je zal volgen op de arbeidsmarkt. Je zelfvertrouwen neemt toe en groeit in allerlei persoonlijke vaardighden. We streven we naar jouw ontwikkeling als een gedreven jongere, een gemotiveerde student en een gelukkiger, zelfverzekerder mens.

Leren kiezen: Je herkent het misschien wel: vaak nemen jongeren een tussenjaar, omdat ze stiekem het maken van de lastige toekomst/studie keuze, voor zich uit willen schuiven. Bij Breekjaar stellen we het maken van de keuze niet uit. Sterker nog, in het introductieweekend waarmee het jaar start, beginnen we direct met keuzes maken. 

Door samen te oefenen met het maken van besluiten, wordt kiezen minder eng, en kom je tot de ontdekking dat een keuze altijd relatief is. De druk die je voelt om jouw twijfels wordt minder en het zelfvertrouwen in de groep wordt steeds sterker.

Tegen de tijd dat je je per 1 mei moet inschrijven voor jouw gekozen studie, sta je hier waarschijnlijk helemaal achter en kan je in het laatste blok ondernemend in actie komen naar aanleiding van jouw gemotiveerde keuze.

Begeleiding: Breekjaar wordt geleid door drie coaches die zorg dragen voor de begeleiding van de maximaal 10 deelnemers per groep. Vanuit het grote netwerk van Breekjaar komen verschillende gastsprekers en trainers de groep inspireren, bevragen en trainen, specifiek ingaand op de vraag van de ontwikkeling van de groep. 

Willen je ouders meer informatie over Breekjaar? Neem dan gerust contact met ons op.