Paniek! Ik ben geslaagd!

Het lijkt wel of iedereen hem stelt. Die éne vraag: “Weet je al wat je gaat doen na de vakantie?”.

Paniek! Ik ben geslaagd!

Door: Fleur Oude Voshaar

Het lijkt wel of iedereen hem stelt. Die éne vraag: “Weet je al wat je gaat doen na de vakantie?”. Heel logisch: je hebt immers hard gewerkt voor dit diploma. Wanneer je het antwoord weet is het leuk om je ooms, tantes, vrienden en leraren te vertellen over je volgende stap. Maar wat als je het niet weet? Wat doet dat met je? Raak je in paniek? Voelt het alsof je al làng zou moeten weten waartoe je ‘op aard’ bent? Bevries je en weet je niet meer wat je moet doen?

Heel begrijpelijk! Het maken van een (studie)keuze na je eindexamen is een gigantische stap. Er wordt van alle kanten veel druk op je uitgeoefend – het gaat immers om je toekomst. Maar wat je vooral niet moet vergeten is het volgende:  JE BENT NIET DE ENIGE!

Jongeren van nu hebben de enorme ‘luxe’ van oneindig veel mogelijkheden – en bij velen van hen leidt dit tot stress. Ook de druk om te presteren lijkt alsmaar groter te worden.

Er is nog iets wat je niet moet vergeten: HET KOMT ALTIJD GOED!

Er zijn legio voorbeelden van mensen die door het nemen van allerlei sluiproutes en omwegen terechtkomen bij hun uiteindelijke ‘droombaan’. Steve Jobs is een bekend voorbeeld, maar denk ook aan J.K. Rowling (de auteur van Harry Potter) en ook Samuel L. Jackson was 47 toen hij doorbrak met Pulp Fiction. Wat zij gemeen hadden? Ze besloten te luisteren naar hun hart – en niet op te geven toen ze eenmaal een passie gevonden hadden!

Zo. Met deze twee wijsheden op zak, is het zaak om te kijken wat je nu kunt doen om dichter bij je keuze te komen. Breekjaar coach Lieneke Arts geeft je alvast drie tips:

 

Tip 1: Breng jezelf in kaart.

Om uit te vinden wat echt bij je past is het belangrijk om jezelf goed te kennen en de mogelijkheden (op studiegebied) grondig te onderzoeken.

De zomerperiode is uitermate geschikt om jezelf goed te leren kennen. Ga je op vakantie? Waar kies je voor? Ben je iemand die houdt van avontuur en verre reizen, of blijf je liever dichter bij huis? Wat zegt dit over jou en over wat jij belangrijk en leuk vindt in het leven.

Eindexamenfeestje? Vraag eens aan je klasgenoten welke kwaliteiten zij bij jou zien. Waar ben je goed in en welke eigenschappen heb jij volgens hen? Ook dit geeft informatie over wie jij bent en wat je leuk vindt. Misschien ben je niet gewend om op deze manier naar jezelf te kijken – dit kan behoorlijk spannend zijn. Maar ook heel leerzaam!

 

Tip 2: Eerst doen dan denken.

Kiezen is een werkwoord. Dat betekent dat je actie moet ondernemen om tot een keuze te komen. Het antwoord vind je (waarschijnlijk) niet in je eentje op de bank. Ga dus ervaring opdoen, ga onderzoeken, ga voelen! Meld je aan voor vrijwilligerswerk, praat met iemand die het werk doet wat jou leuk lijkt, geef je op voor een workshop of cursus en verzamel zo nog meer informatie over jezelf en jouw mogelijkheden voor de toekomst.

Probeer los te komen van puur en alleen denken in studierichtingen. Kijk vooral naar welke activiteiten/werkzaamheden jou aanspreken: waar word je nou écht blij van? Later kun je dan bedenken welk pad je kiest om daar te komen.

 

Tip 3: Haastige spoed…

Ben je er nog niet uit wat je wilt studeren? Ook dat kan gebeuren. Sterker nog, het gebeurt steeds vaker! Kies in dat geval niet ‘zomaar’ iets om van de keuzestress af te zijn. Neem liever wat langer de tijd om jezelf (nog beter) te leren kennen, interessante mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan een tussenjaar gedacht? Een tussenjaar is een jaar waarin jij kunt ontdekken wie jij bent en wat jij wilt. Waar je dingen tegenkomt die je misschien eerder nooit bedacht zou hebben, verborgen talenten ontdekt, of juist uitkomt bij iets wat je al heel lang wilde, maar tot nu toe nog net niet durfde. Breekjaar is zo’n tussenjaar! Lees hier meer over wat Breekjaar je kan brengen.


KENNISMAKEN MET BREEKJAAR?

Breekjaar is een avontuurlijk tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin je op zoek gaat naar wie jij bent, wat je talenten zijn en wat je nou echt wilt. Het volgende Jaarprogramma start in september 2018. Wil je ons vrijblijvend leren kennen? Leuk! Meld je dan aan voor de kennismakingsochtend om kort te proeven aan een Breekjaar.