Persbericht 18 september 2013

PERSBERICHT

Nieuw en avontuurlijk tussenjaar Breekjaar wordt officieel geopend door Utrechtse wethouder Onderwijs 

(Utrecht, 18 september 2013)
Jongeren die na hun eindexamen of na schooluitval nog niet weten wat ze willen en een effectief tussenjaar willen beleven, kunnen vanaf dit najaar kiezen voor Breekjaar. Een nieuw, gecrowdfund onderwijsconcept dat a.s. maandag 23 september officieel geopend wordt door de Utrechtse wethouder Jeroen Kreijkamp. Achter dit initiatief zit een brede groep ondernemers onder leiding van Anke van Donkersgoed en onderwijskundige Dolf Hautvast. Hoge studieuitvalcijfers waren voor hen aanleiding jongeren samen te brengen en te ondersteunen in hun zoektocht naar meer inzicht in hun talenten en motivatie.

Wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp: "Voor mij is loopbaanoriëntatie cruciaal voor het maken van belangrijke keuzes voor de toekomst en daarom ben ik blij met dit initiatief, zeker omdat het van ondernemers komt.'' Uit onderzoek van het Ministerie van OCW blijkt dat rond 30 procent van de eerstejaars studenten uitvalt gedurende het eerste jaar. Onder andere door toename van het aantal negatieve studieadviezen bij verschillende universiteiten, groeit dit aantal nog steeds. De initiatiefnemers van Breekjaar vinden dat Nederland hard toe is aan een school waar persoonlijke ontwikkeling van de (jonge) mens centraal staat, waardoor beter gemotiveerde keuzes ontstaan en uitvalpercentages dalen.

Gecrowdfund door 110 investeerders en gerealiseerd met tientallen vrijwillige krachten, gaat Breekjaar nu van start met 27 jongens en meiden tussen 16-22 jaar, het maximale deelnemers aantal voor het startende jaar. Breekjaar pionier Emma (18): “We zijn op introductiekamp geweest. Dat was intens en heeft mijn kijk op alles veranderd. Als een weekend al zoveel invloed heeft, wat kan de rest van het jaar dan niet allemaal betekenen?” en Diemer (18) “Ik kies voor Breekjaar omdat ik leer mijn twijfels en denken om te zetten in doen. Ik wil me graag voluit inzetten en mijn potentie ontdekken.”

Het initiatief wil de komende vijf jaar in alle steden van Nederland een optie zijn voor jongeren die eerst een gegronde, persoonlijke keuze willen maken, voordat zij een vervolgopleiding kiezen. De primeur is nu in Utrecht. Een vergelijkbare opleiding in Noorwegen leidt al tot sterk verlaagde studie uitval cijfers. Waar de eerste campus opende in 1864, zijn er tegenwoordig 77 volkshogescholen verspreid over het hele land. Jaarlijks volgen ongeveer 6.000 jongeren een opleiding bij een volkshogeschool in Noorwegen.

Coördinator Anke van Donkersgoed: “De vraag is enorm. We worden overstroomd met aanmeldingen, die we nu nog niet aankunnen. In februari starten we al weer een 5-maanden programma. We werken de komende vijf jaar toe naar Breekjaar campussen in de acht grootste steden van Nederland. Alle jongeren moeten deze kans krijgen om zich persoonlijk te ontwikkelen en een gemotiveerde toekomstkeuze te maken. Maar kwaliteit staat natuurlijk voorop.”