Studiekeuze Stress: 3 last-minute tips voor ouders

Studiekeuze Stress: 3 last-minute tips voor ouders

De zon schijnt, die vakantie is net achter de rug en de heerlijke nazomer is in volle gang. Gaat deze relaxedheid bijna volledig aan jouw gezin voorbij? Dan zit jouw kind waarschijnlijk met de handen in het haar zit over die ene belangrijke toekomstvraag. ‘Wat ga ik studeren?’ En meteen daarna: ‘Kan ik me nog wel inschrijven? Waar ga ik wonen? Hoe krijg ik dit in hemelsnaam allemaal nog voor elkaar in minder dan een week...?!’ Het collegejaar staat op het punt van beginnen en nu is het moment om deze stress aan te pakken.

Mogelijk hoopte jouw kind op een studie en is deze niet doorgegaan. Of waren de verleidingen deze zomer te groot om vooruit te kijken. Of misschien weet hij of zij het gewoon helemaal niet. Wat de oorzaak ook is, deze stress kan compleet verlammend werken in dit late stadium. Het begeleiden van je kind hierin is een behoorlijke uitdaging. Laat ons je op weg helpen met deze tips van Breekjaar.

 

1. Ga het gesprek aan

Ja, het is een open deur. Maar o zo belangrijk. De onzekerheid over de toekomst van je kind kan tot flink wat stress leiden. Toch kan een rustig gesprek met je kind wonderen doen. Onder deze besluiteloosheid kan veel frustratie liggen. Probeer te achterhalen waar deze frustratie vandaan komt. Waarom heeft je kind nog geen keuze gemaakt? Weet het wel wat het leuk vindt? Hoe kunnen jullie daar samen achter komen?

De kunst van een gesprek aangaan met je kind ligt vooral in het luisteren. En dan niet luisteren om te reageren of om een antwoord te vinden. Maar luisteren om écht te horen wat je kind eigenlijk wil en nodig heeft. “Waar sta je nu? Waar heb je behoefte aan? Hoe kan ik je helpen? Wil je mijn hulp?”. Vind je het als ouder moeilijk om niet meteen naar de oplossing zoeken en je gewoon te laten leiden door wat je zoon of dochter te vertellen heeft? We know...maar het is het proberen echt waard!

 

2. Sta open voor andere opties dan studeren

Voor je kinderen wil je het allerbeste, dus je hebt waarschijnlijk een duidelijk beeld van wat er nodig is. En wat je zoon of dochter zou moeten doen. Maar is dat zo? Kun je écht weten wat voor jouw kind nu het beste is? Soms werken de adviezen van jou als ouder juist averechts en stressverhogend.

Durf te kijken naar meer opties dan studeren. Kijk naar wat je kind op dit moment nodig heeft. Is dat studeren? Of heeft jouw kind meer tijd nodig om te ontdekken wat hij of zij echt wil? Wil hij/zij eigenlijk eerst de arbeidsmarkt ontdekken door een jaar te werken? Of het avontuur zoeken in het buitenland? Eerst werken aan het zelfvertrouwen en wat meer volwassenheid worden?

Vertrouwen op het eigen pad van je kind lijkt misschien eng, maar bedenk dan: als je kind niet zelf gemotiveerd is voor een studiekeuze dan is de kans op een goede afloop erg klein. 30% Van de eerstejaars valt uit door een verkeerde studiekeuze, met alle (financiële) gevolgen van dien. Het loont dan echt om eerst te investeren in andere ontwikkelingsmogelijkheden.
 

3. Het is nu tijd voor actie

Praten is een goede eerste stap, maar hierna is het tijd voor actie. Want als het toch studeren wordt, is er geen tijd te verliezen. Schrijf je meteen in bij de studie en maak een lijst van alles wat er nog moet gebeuren voor een goede start. De opleiding van jullie keuze kan daarbij helpen.

Het is in deze fase heel goed mogelijk dat jouw kind het écht niet weet, waardoor hij/zij juist niet in de actie-stand komt en zelfs grote weerstand voelt. Voor zo’n situatie bestaat geen snelle oplossing. Drijf het niet op de spits, want dat kan grotere brokken tot gevolg hebben.

Haal samen diep adem en accepteer dat er dit jaar misschien iets anders nodig is. Het kan een teken zijn dat jouw kind extra begeleiding nodig heeft bij het ‘leren kiezen’. En wie weet: misschien groeit dit ‘leren kiezen’ uit tot een van de mooiste periodes uit zijn of haar leven. ;-)


Wat kan Breekjaar voor jou betekenen?

Bovenstaande tips kunnen jou als ouder helpen in het ondersteunen van jouw kind in deze lastige fase. Tegelijkertijd is je rol als ouder begrensd.

Breekjaar biedt daarin de uitkomst: een inspirerend tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin jouw zoon of dochter door middel van coaching, workshops, (maatschappelijk) ondernemerschap en de wereld ontdekken, op zoek gaat naar een eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik?” “Wat kan ik?” en “Wat wil ik?”.

Breekjaar is Bewustworden van gedragspatronen, Breken met gedachten en oordelen die niet langer helpen, Beleven van ervaringen die helpen om te ontdekken wat je kind wil, Beslissen over een nieuwe toekomstkeuze en vervolgens Bouwen aan die toekomst. Het Breekjaar jaarprogramma start weer in een jaar (vanaf september)

Nieuwsgierig? In september starten 4 Jaarprogramma's! Meld je snel aan voor een intake met één van onze coaches om te ontdekken of Breekjaar iets is voor jouw kind. Meer info vind je hier>>

Wil je lezen hoe deelnemers van vorige jaren hun Breekjaar hebben ervaren? Bekijk hier een greep uit de Breek-testimonials.