Overweeg je een tussenjaar? Lees deze tips voor een goede invulling.

Tips voor je tussenjaar!

Je zit in het examenjaar. Belangrijk, bijzonder en spannend. Vanaf volgend jaar begint ‘het echte leven’. De studiegidsen zijn binnen, je moet studiekeuzechecks doen en je hebt misschien al open dagen bezocht....Nu is de tijd om te bedenken wat je wilt studeren en wat je wilt ‘worden’.

Het ‘echte leven’…
Bestaat dat eigenlijk wel? Velen zullen antwoorden dat je na de middelbare school kunt gaan doen wat je écht graag wilt. Bouwen aan je toekomst, een studie volgen die bij je past. Maar wie weet heb je helemaal geen zin om te studeren. Of heb je simpelweg geen idee wat je nou eigenlijk wilt.

Wees dan eerlijk tegenover jezelf en je omgeving. Misschien past een tussenjaar dan veel beter bij jou.
 

Wat levert een tussenjaar op?
In eerste instantie tijd. Tijd om jezelf te leren kennen, tijd om andere ervaringen op te doen en te onderzoeken wat je leuk vindt. Bedenk wel goed waarom je een tussenjaar wilt. Je kop in het zand steken en je studiekeuze uitstellen, heeft geen zin. Een tussenjaar betekent namelijk niet ‘een jaartje niks doen’. Veel jongeren gaan reizen als ze hun diploma op zak hebben. Reizen is geweldig – en bovendien erg leerzaam. Maar je loopt het risico, om vervolgens precies tegen dezelfde vraag aan te lopen als voordat je vertrok, namelijk “Wat wil ik?

“Reizen is niet de enige manier om je tussenjaar in te vullen”, zegt coach Lieneke van Breekjaar. “Ik raad je aan om het jaar te gebruiken om jezelf goed te leren kennen. Hoe meer je over jezelf weet, hoe gemakkelijker je de volgende stap bepaalt. Gebruik je tijd om de studies die je overweegt in de praktijk te ervaren door een dagje mee te lopen met een student, of op de werkvloer. Ga werkervaring opdoen, of ga een tijdje in het buitenland wonen. En zorg vooral ook dat het leuk is! Plezier en avontuur zijn minstens zo belangrijk!”

Gebruik je tussenjaar slim
Wanneer je je tussenjaar slim invult, kun je er veel uithalen. Volgens Amerikaanse en Britse studies zijn studenten die na hun tussenjaar een studie kiezen vaak succesvoller en beter gemotiveerd dan studenten die meteen doorstromen. Ook is het percentage dat uitvalt lager.

Een rondvraag van de NOS bij Nederlandse bedrijven geeft een hint over wat het bedrijfsleven beschouwt als een slimme invulling van je tussenjaar. Alleen reizen, feesten en op het strand liggen maakt niet meteen indruk. Vrijwilligerswerk, betaald werk, een eigen project en zelfstandigheid zijn skills en ervaringen waar jij door groeit en waar organisaties naar op zoek zijn. Een goed ingevuld tussenjaar kan dus een enorme boost zijn voor je cv.

Maar wanneer jouw tussenjaar geslaagd is, bepaal jij zelf! Alleen jij weet wat je eruit wilt halen, wat je wilt leren en wat je wilt bereiken. Maak daarom een plan. Samen met je omgeving, je ouders en je vrienden. Zet een stip op de horizon: wat wil jij absoluut uit dit jaar halen? Zet vervolgens voor jezelf op papier wat ervoor nodig is om dat te behalen.


Wil je meer tips over het kiezen of voorbereiden van jouw tussenjaar? Lees dan het interview met tussenjaarexpert Danielle Vogels. Ook op Tussenjaar Twijfels vind je veel handige info.


Is Breekjaar iets voor jou?

Bij Breekjaar bepaal je zelf wat je wilt leren. En leer je ook hoe je dit voor elkaar krijgt. In het halfjaar- of jaarprogramma ga je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, werk je aan je zelfvertrouwen en ontdek je jouw kwaliteiten. In een inspirerende omgeving leer je skills, creativiteit en ondernemerschap en je gaat de wereld ontdekken. Je krijgt de mogelijkheid om dingen te leren die in geen enkele studie centraal staan. 

Bovendien word je begeleid in het maken van een loopbaan- of studiekeuze. En in het Jaarprogramma ga je ook nog eens 2 maanden naar het buitenland! Op deze manier wordt jouw jaar optimaal gebruikt - en kun je heel bewust je volgende stap maken. Op naar het ‘echte’ leven!

Meer weten? Kom naar een Breekochtend.