Breekjaar - Halfjaarprogramma

Het Breekjaar - Halfjaarprogramma is het tussenjaar vol persoonlijke ontwikkeling, coaching, studiekeuze en buitenland. Om te worden wie je bent.  

Breekjaar Halfjaarprogramma

BJ GO tegel home DEF2.png

Ben jij gestopt met je studie of ben je op zoek naar een waardevolle invulling van jouw tussenjaar? 

Breekjaar is het tussenjaar waarin je ervaart wat jij nou eigenlijk echt wilt en hoe je een goede keuze kunt maken voor jouw toekomst.

Het halfjaarprogramma van Breekjaar start in de week van 29 januari 2018. Dit programma is net zo vet als het jaarprogramma, maar korter - en er is geen reisperiode ingebouwd.

Breekjaar GO!

Wil je nú al wilt beginnen met jouw tussenjaar? Dat kan! Breekjaar GO! is een vet voortraject om jou klaar te stomen voor jouw Breekjaar.

In 5 persoonlijke coachsessies en 2 online workshopseries helpen wij je om alles uit jouw tussenjaar te halen!

LEES MEER OVER BREEKJAAR GO! >>>

Breekjaar Halfjaarprogramma

In het Halfjaarprogramma ga je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, creatieve uitdagingen, het proeven aan de studies, loopbaanoriëntatie, (maatschappelijk) ondernemerschap en drie avontuurlijke buitenkampen om te ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent en hoe je een loopbaan- of studiekeuze kunt maken.

Bovendien krijg je persoonlijke begeleiding door een coach die je gedurende het programma uitdaagt, ondersteunt en inspireert om het beste uit jezelf te halen.


Voor wie: jongeren tussen 16 en 24 jaar, ongeacht je vooropleiding. 

Jij bent: gestopt met je studie of zoekt naar een slimme invulling van jouw tussenjaar (of om een andere reden is dit voor jou hét moment om te starten met Breekjaar).

Wanneer: begin februari t/m juni, 2 dagen per week programma + 3e inspiratiedag

Waar:  Amsterdam en Eindhoven.

Kosten: Lees hier wat Breekjaar kost en hoe je dit haalbaar kunt maken.

Data van aankomende Breekochtenden (kennismaking)

 • Zaterdag 25 november 2017 in Amsterdam
   
 • Zaterdag 2 december 2017 in Eindhoven
   
 • Zaterdag 16 december 2017 in Amsterdam
   
 • Zaterdag 30 december 2017 in Eindhoven

Op een Breekochtend kun je ervaren hoe Breekjaar in zijn werk gaat. Je ontmoet coaches en oud-Breekers - en er is ruimte voor al je vragen.


Blok 1 en 2 ‘Bewustworden en Breken’

Breekjaar start met het introductiekamp. Een intensieve periode waarin je je bewust wordt van jezelf, je gedragspatronen, hoe je in het leven staat en waarin je onderzoekt hoe je tot je vorige (verkeerde) keuzes bent gekomen. Je ontdekt wat je wel en niet wilt en hierdoor ga je ‘breken’ met datgene wat je tegenhoudt om te doen wat jij graag wilt. Op de programmadagen (ma-di of do-vr) kom je van 10.00 - 17.00 uur samen met je groep en je coach, volg je intensieve studiekeuze coaching en een heleboel gave workshops. Op woensdag is er een 'inspiratiedag,' samen met de andere groep op de locatie. In deze eerste fase ga je aan de slag met de vragen: 'wie ben ik?' en 'wat vind ik echt belangrijk?'.

Het 'openbreken' van vastzittende denkbeelden staat hierin centraal. Deze vastzittende denkbeelden belemmeren je namelijk om te kiezen voor jezelf. Je gaat ontdekken dat je ieder moment vrij bent om opnieuw te ontdekken en creëren wie je bent.

Hoe gaan we dat doen?

 • Je krijgt een coach voor de persoonlijke begeleiding;
 • Je start in een coachgroep met ongeveer 9 andere Breekers waarin je elkaar bevraagt en helpt.

Je krijgt verschillende trainingen waarin je leert te dromen, vrij te denken, je keuzestijl te ontdekken en ontwikkelen, je intelligentievormen uit te vinden, je kwetsbaar op te stellen, vanuit mogelijkheden denken en bijvoorbeeld hoe te zoeken naar datgene wat je leuk vindt;

Naast al het leerzame ga je met de hele groep ontzettend veel leuke activiteiten doen op gebieden als sport, boksen, theater, NLP, mindfulness, en andere creativiteiten en om elkaar en jezelf te leren kennen.

De andere drie dagen van de week kun je besteden aan werk om je eigen Breekjaar te betalen. Bij een half tussenjaar waarin je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen keuzes, hoort immers ook de verantwoordelijkheid voor de kosten die je maakt in het jaar. Dit onderdeel van Breekjaar creëert motivatie, meer zelfstandigheid en is een essentiële ervaring in het verder onafhankelijk worden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het inschrijfgeld niet zelf hoeft te verdienen en dat je ouders Breekjaar voor je willen en kunnen betalen. Dan gaan we bekijken op welke manier je stage kunt lopen of onbetaald maatschappelijk werk kunt doen. Breekjaar heeft een groot netwerk van ondernemers en organisaties. Alles is mogelijk, vandaar dat we je altijd eerst uitnodigen voor een intakegesprek, waarin we jouw situatie onder de loep nemen en samen bespreken wat voor jou een waardevolle insteek van Breekjaar is.

Blok 3 en 4  'Beleven’ en ‘Beslissen’

Het eerste deel van deze fase staat in het teken van:

Wat kan ik?

Je gaat ontdekken welke mogelijkheden je allemaal hebt. In deze fase is het tijd om vrijuit te denken, te onderzoeken en je verantwoordelijkheid te nemen. 

Hoe gaan we dat doen?

Je gaat mogelijk dagen meelopen met ondernemers, studenten en maatschappelijke organisaties om te proeven aan werk en studie opties;

 • Uiteraard zijn er ook in deze periode allerlei workshops & avonturen te beleven om je op een andere manier te ontwikkelen en te reflecteren op het 'Beleven'.

Ook staat deze fase staat in het teken van misschien wel de belangrijkste vraag waarmee jij Breekjaar binnen loopt… Wat wil ik?!

Na Bewustworden, Breken en Beleven kun je je ervaringen gebruiken om zelf besluiten te nemen en keuzes te maken. De antwoorden op de vragen wie ben ik? en wat kan ik? zijn de basis voor een concrete actie! Je gaat aan de slag om van een eigen idee werkelijkheid te maken.
 

Hoe gaan we dit doen?

 • Je gaat met de hele groep op kamp op een te gekke buitenlocatie waardoor je nog meer met jezelf en je echte wensen in contact komt te staan;
 • Je maakt voor jezelf concreet wat je geleerd hebt over jezelf en vertaalt dit naar plannen voor de toekomst;
 • Er is volop aandacht voor de toekomstkeuze die je wil maken en hoe je deze kunt onderzoeken door bijvoorbeeld de Ervaar-Je-Toekomst-Week waarin je gaat meelopen, ervaren hoe een beroep of studie is en studentensteden opzoekt.
   

Blok 5: ‘Bouwen’

Wanneer je weet wie je bent, wat je echt belangrijk vindt, wat je kunt en wat je wilt, dan kun je meestal een prima plan voor de toekomst maken. Om dit plan te maken en aan te gaan is het belangrijk om je rugzak vol te stoppen met life skills zodat je je plan kunt gaan uitvoeren. De laatste fase staat dan ook in het teken van de vraag: Wat heb ik nodig voor de toekomst?

Hoe gaan we dit doen?

 • Iedereen is tijdens deze periode (en vaak al eerder in Breekjaar) bezig met ‘ondernemendheid’: dit betekent dat je zelf iets aanpakt of meewerkt met een project. Dit mag een (eigen) bedrijf zijn, een evenement, een actie, een creatieve uiting of een willekeurige onderneming. De uitdaging is om dichtbij jezelf te blijven met dat wat je onderneemt en er is een constant reflecteren vanuit de groep op ieders proces; het ondernemen is een kwestie van proberen, falen en leren. Dat is niet gemakkelijk, vaak buiten je comfort zone, maar daardoor leer je wel om daadkracht, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid in te zetten om te bereiken wat jij zelf wilt;
 • Er is er volop aandacht voor alle skills die je nodig hebt om je toekomstkeuze te realiseren: discipline, plannen, leren leren…...het kan ook allemaal op een leuke manier!

Je verlaat het jaar met een concreet actieplan voor de toekomst, waarin jouw studie- of werk keuze staat.
 

Blok 6: ‘Boostdagen’

Na het aaneengesloten programma is Breekjaar nog niet helemaal afgelopen in juni. Waarom niet? Omdat het dan pas echt begint!  Het leven van jouw wensen en dromen zal natuurlijk niet altijd van een leien dakje gaan. Daarom heeft Breekjaar als belangrijk programma-onderdeel een aantal Boostdagen met je eigen vertrouwde groep die plaatsvinden in het jaar dat jij gaat studeren, werken of ondernemen. Op deze dagen in september-november leer je echt hoe je kunt doorzetten, heb je een plek om je successen en frustraties te delen en leer je nog beter hoe je je plannen realistisch in de praktijk kunt brengen.

Al deze fases in Breekjaar zorgen er voor dat je aan het eind van jouw Breekjaar beter weet wat jij wilt en kunt omdat je hebt ervaren, geproefd en hebt gezocht naar datgene dat jij leuk vindt. Dit doe je gelukkig niet allemaal alleen; van de eerste tot de laatste dag krijg je coaching en begeleiding en ben je samen met de andere Breekers eigenaar van jouw leerproces.
 

Wat kost mijn Breekjaar?  

Breekjaar is niet goedkoop, maar wel ongelooflijk veel waard. Een groot deel van de kosten van je eigen Breekjaar verdien je helemaal zelf, door tijdens het programma te werken. Wij denken met je mee om een fijne, interessante werkplek te vinden. Dit doe je dus niet alleen, maar met ondersteuning van het netwerk van Breekjaar, de coaches en natuurlijk elkaar. Lees vooral verder bij 'kosten' om te zien welke slimme oplossingen we hebben bedacht om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om Breekjaar te volgen.  

Breekjaar gaat over zelfredzaam worden, verantwoordelijkheid nemen en leren keuzes maken, wat je juist kunt ervaren door de kosten voor het tussenjaar grotendeels zelf te verdienen. Je staat dus echt op eigen benen. Stichting Breekjaar biedt op deze manier voor iedere jongere, ongeacht je financiële achtergrond, de ruimte en ondersteuning om je eigen wensen, talenten en drijfveren te leren kennen.

Breekjaar zoekt filantropen en sponsors die helpen Breekjaar voor iedereen betaalbaar te maken. Kunt u / kun jij meehelpen? Neem contact met ons op.


Kennismaken & intake

Ben je gestopt met je studie en overweeg je om deel te nemen aan het tussenjaar van Breekjaar? Kom dan naar een Breekochtend om kennis te maken. Tijdens de Breekochtend kun je in een mini-workshop ervaren wat Breekjaar is.

Na de Breekochtend kun je een afspraak maken voor een intakegesprek. We nemen dan 1,5 uur de tijd met je om af te stemmen of Breekjaar de juiste keuze voor jou is op dit moment. Het intakegesprek is geheel vrijblijvend. Om je op te geven voor een intakegesprek hoef je dus nog niet zeker te weten of je Breekjaar wilt gaan doen.

Alle vragen die je hebt kun je aan ons stellen en we gaan samen met jou in het gesprek onderzoeken hoe jij het er op dit moment voor staat en wat je nodig hebt om er achter te komen wat je wilt. Als dat Breekjaar is, dan hebben we een match!

Staan er geen geschikte data voor jou tussen de Breekochtenden? Neem dan contact met ons op.