Waarom een tussenjaar?

Waarom een tussenjaar?

Zal ik een tussenjaar nemen of niet? Kom je er niet uit? In dit geval geldt: BIJ TWIJFEL DOEN!

 

Een tussenjaar is goed voor je!

Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) en uit onderzoek van Joseph O’Shea; hoofd van Florida State University’s Office of Undergraduate Research. Hij beschrijft zijn bevindingen in het boek ‘Gap Year: how delaying college changes people in ways the world needs’, dat begin 2014 verscheen.

 

Wat levert een tussenjaar je op?

  • Meer levensinzicht en zelfinzicht. Doordat je hele andere ervaringen opdoet dan wanneer je meteen zou door studeren.
  • Meer doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Doordat je met andere uitdagingen te maken krijgt. 
  • Meer motivatie. Doordat je in het tussenjaar je drijfveren kunt gaan volgen. En uiteindelijk meer motivatie om te studeren; als je hier echt zelf voor kiest en niet omdat je ouders of anderen dat van je verwachten.
  • Een betere studiekeuze en betere studieresultaten. Door de punten hierboven.
  • Betere talenkennis. Vooral als je in je tussenjaar naar het buitenland gaat; in Breekjaar zitten twee maanden buitenland.
  • Meer contact met andere culturen en lagen van de bevolking. Ook als je in Nederland blijft; doordat je te maken krijgt met mensen van andere leeftijden en uit andere lagen van de bevolking dan in een schoolse omgeving. 
  • Meer levensgeluk. Door alle hierboven genoemde punten.

Bron: Gap Year Onderzoek Europees Platform Internationaliseren in Onderwijs en de Nuffic (2012)

twijfel gezond verstand.jpg

Twijfel je nog? 

Danielle Vogels van Targetfocus maakte een website om je te helpen jouw twijfels te overwinnen, risico’s te beperken, te bepalen welke invulling van een tussenjaar goed is voor jou en je ouders hiervan te overtuigen. www.tussenjaartwijfels.info.

Meer informatie over een tussenjaar

Een andere website die je verder kan helpen is www.tussenjaarkenniscentrum.nl. Hier vind je alle informatie over de mogelijkheden en risico's van een tussenjaar. 

BREEKJAAR

Breekjaar is een avontuurlijk tussenjaar voor alle jongeren in Nederland die na de middelbare school twijfelen over hun keuzes. En voor jongeren die gestopt zijn met hun studie (mbo, hbo, wo) en het nu even niet meer weten.

Bij Breekjaar investeer je in jezelf en leer je slimme toekomstkeuzes maken, door te ontdekken wie je bent, wat je kunt en ondertussen te werken aan je zelfvertrouwen.