Wist jij al wat je wilde toen je 16 was?

Wist jij al wat je wilde toen je 16 was?

Door: Fleur Oude Voshaar

Loesje

Denk eens terug aan de tijd dat je eindexamen had gedaan. Eindelijk vrij, eindelijk klaar. Wist jij toen al precies wat je wilde ‘worden’? Of koos je zomaar een studie? En hoe zit dat nu? Doe je nog waarvoor je bent opgeleid, of is het helemaal anders gelopen?

Nu is het de beurt aan je eigen zoon of dochter om een studie te kiezen, en hij/zij weet het nog niet. Hoe erg is dat eigenlijk?

Overgangsrituelen

De kans dat jij zelf nog stamt uit de tijd van de ‘eeuwige student’ is groot. Onbeperkt proberen, mislukken en opnieuw beginnen behoorden allemaal tot de mogelijkheden.

In een item op Radio 1 (Eenvandaag) gaf cultuurfilosoof Gerard Rooijakkers zijn interessante blik op de ‘overgang naar het echte leven’. “Vroeger” was het heel normaal om door middel van een ritueel, een reis, een ‘pauze’ of zelfs door dienstplicht de schakel te maken naar het ‘echte leven’.

De juiste keuze

De jongeren van nu krijgen veel minder de kans voor ‘trial and error’. De druk op het kiezen van de juiste studie in deze tijd gigantisch. Niet alleen is er het leenstelsel, ook leven we in een prestatiemaatschappij waarin ‘de juiste keuze’ en ‘optimaal presteren’ van belang zijn.

Maar is die stress eigenlijk wel echt nodig? Natuurlijk is het fijn om als ouder de zekerheid te hebben dat je kind goed terecht komt. Maar er komt een tijd dat het lot van je kind niet meer alleen in jouw handen ligt. Leren vertrouwen op de kracht, de weerbaarheid en de zelfredzaamheid van je kind is voor ouders een belangrijke stap. Met jouzelf is het ook goed gekomen, toch?

3 tips voor jou als ouder

Als je kind aan het einde van de zomer nog helemaal geen plan heeft, is het natuurlijk belangrijk om hierbij stil te staan. Je wilt voorkomen dat hij/zij een jaar lang niet in beweging komt - waardoor het gevoel van ‘falen’ alleen maar toeneemt.

Breeker

Tip 1. Communiceer

Ontdek waar je kind vastloopt. Stel vragen, denk mee. Probeer te ontdekken waar hij/zij bang voor is en zorg dat je kind zich veilig voelt om dingen te bespreken. Dit werkt het beste als je even alle verwachtingen loslaat en écht luistert naar zijn/haar verhaal. Zo kom je samen misschien tot nieuwe inzichten, die weer kunnen leiden tot de volgende stap.

Tip 2. Stel je kind gerust

Denk terug aan je eigen verhaal en probeer de druk op de keuze te verlagen. Vertel je kind dat het niet erg is om niet precies te weten hoe je de rest van je leven in gaat vullen. Begin met kijken naar waar hij/zij blij van wordt - en gebruik dat als uitgangspunt.

Tip 3. Blijf in beweging

Maak afspraken om de komende periode zinvol in te vullen. Dit kan zijn met een interessante bijbaan, vrijwilligerswerk, een kunstproject of het doen van een boeiende cursus. Hier ontmoet je zoon/dochter ook nieuwe mensen, die weer kunnen zorgen voor nieuwe inspiratie. Ook een begeleid tussenjaar kan uitkomst bieden.

Wat kan Breekjaar hierin betekenen?

Bovenstaande tips kunnen ouders helpen in het proces van het kiezen van een studie. Tegelijkertijd is je rol als ouder begrensd.

Breekjaar biedt daarin de uitkomst: een inspirerend tussenjaar voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar waarin jouw zoon of dochter door middel van coaching, workshops, (maatschappelijk) ondernemerschap en de wereld ontdekken, op zoek gaat naar een eigen antwoord op de vragen “Wie ben ik”, “Wat kan ik” en “Wat wil ik”?

Lees hier wat een tussenjaar kan opleveren. Of kom kennismaken op een Breekochtend:  Jouw dochter of zoon krijgt op deze informatie-ochtend de kans om aan de sfeer van Breekjaar te proeven. Meer info vind je hier>>